Studiu IRES: Câți români ar fugi din țară și câți s-ar înrola dacă România ar intra în război. Rezultatele, surprinzătoare
Mai mult de jumătate dintre români sunt îngrijorați că țara noastră ar putea fi implicată într-un conflict militar.
Sunt rezultatele unui studiu IRES, realizat la implinirea a 20 de ani de apartenență la Organizația Nord- Atlantică. Iar în cazul extinderii războiului din Ucraina și implicării statelor NATO, aproape 10% dintre conaționali ar fugi din România și doar 38% s-ar înrola pentru a-și apăra țara.
36% dintre români sunt foarte îngrijorați că România ar putea fi implicată în următorii ani într-un conflict militar, în vreme ce 24% sunt destul de îngrijorați.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În eventualitatea unui conflict al NATO cu Rusia, majoritatea crede că România ar trebui să se implice.
Iar în situatia în care războiul din Ucraina s-ar extinde și ar implica și țările NATO, atunci 38% spun că s-ar înrola pentru a-și apăra țara. 9% însă declară că ar pleca din România într-un loc mai sigur. Cei mai mulți, 44%, ar rămâne totuși în țară, dar nu s-ar înrola.
În ceea ce privește armata, părerile celor intervievați arată că atât dotarea cât și pregătorea personalului militar sunt de valoare medie.
Mulți consideră că armata ar trebui să fie obligatorie
Și tocmai de aceea, majoritatea covârșitoare e de acord ca țara noastră să cheltuie mai mulți bani pentru apărare.
Interesant este că aproape jumătate dintre cei intervievați consideră că armata ar trebui să fie obligatorie. Totuși, sunt mai mulți cei care cred că trebuie să fie existe o armată profesionistă bazată pe voluntariat ca în prezent.
În ceea ce privește NATO, fiind un sondaj realizat la moment aniversar, este interesant că la 20 de ani de la aderarea României la Alianță, 2% dintre cei întrebați nu au auzit niciodată de organizație. 98% evident că știu de NATO. Și, totuși, 65% dintre ei nu mai știu când a fost primită România în NATO. 20% spun că știu, dar, de fapt, nu știu.
Dar chiar și-așa, peste 80% dintre respondenți cred că intrarea României în Alianța Nord-Atlantică acum 20 de ani a fost un lucru bun. Tot cam atâția sunt convinși că dacă țara noastră ar fi atacată, NATO o va apăra. Sondajul a fost realizat de IRES, la nivel național, în perioada 24-27 martie, pe un eșantion reprezentativ de 1.058 de persoane cu o marjă de eroare de +/- 3%.