Sondaj îngrijorător: Peste 60% din tineri nu au încredere în insituțiile statului, iar 90% spun că politicenii mint
Într-un an cu patru runde de alegeri, mai bine de jumătate dintre tineri spun că vor face o schimbare la urne. Datele apar, într-un sondaj IRES, la care au participat peste 800 de persoane.
Foarte puțini tineri mai au încredere în clasa politică, iar mai bine de jumătate iau în calcul să plece din România. Rezultatele, spun sociologii, arată tendința lor de a vota cu organizații politice mai noi.
Mulți tineri gândesc la fel. Potrivit studiului IRES, nouă din zece își exprimă neîncrederea în clasa politică din țara noastră. Altfel spus, atunci când un politician vorbește, un tânăr se așteaptă să fie mințit în nouă din zece momente. Așa se explică, spun sociologii, intenția de vot a celor cu vârste între 18 și 35 de ani.
Potrivit datelor, peste 65 % dintre tineri spun că anul acesta vor face o schimbare și vor vota diferit față de anii trecuți. 18 % au aceeași opțiune de vot, iar 16 % sunt încă nehotărâți sau au evitat să răspundă.
Antonio Amuza, sociolog IRES: „Deschide cumva ușa pentru o intenție de vot către acele organizații politice care sigur și-au construit în ultima vreme brandingul electoral pe un mesaj antiestablishment și populist. În cazul în care așa se va întâmpla, va fi un exercițiu colectiv pentru partide care vorbesc de resetare, dar nu o fac”.
Pentru tineri, cele mai importante alegeri sunt cele prezidențiale, urmate de parlamentare, locale și europarlamentare. Iar atunci când merg la vot, majoritatea spun că aleg răul cel mai mic, doar 39 % sunt interesați de profilul candidatului ori activitatea partidului.
În același timp însă, încrederea în instituțiile statului e mică. 63% dintre tineri nu au încredere în Președintele României, iar 58% în Guvern și în Parlament.
Alexandru Manda, președinte asociație inițiativă tinerii votează: „Instituțiile democratice de guvernare a statului român sunt instituțiile în care tinerii români au cea mai putină încredere. Pe primul loc se află mediul universitar, cu o încredere multă și foarte multă care a crescut, pe locul doi se află UE, pe locul 3 se află Armata României, iar pe locul 4 se află NATO”.
Majoritatea tinerilor, peste 40 %, își iau informațiile de pe rețelele sociale, 27 % citesc presa online, iar 18 % se uită la televizor.
Răzvan Petri, asociație Centru pentru democrație și bună guvernare: „Vedem și din partea statului o lipsă de implicare pentru că instituțiile nu sunt prezente cum ar trebui în social media și nu vin în întâmpinarea tinerilor cu limbaj simplu, iar conturile de social media al instituțiilor sunt inactive și la partidele politice și sunt lăsați să preia acest mediu doar anumite partide politice”.
Cei mai mulți dintre tineri sunt de părere că nu au suficiente oportunități de dezvoltare pe piața muncii, calitatea educației este slabă, au multe neajunsuri financiare și sunt îngrijorați de consumul de droguri și alcool din țară. În același timp, aproape 70 % iau în calcul să plece temporar sau definitiv în străinătate.
Studiul a fost realizat pe un eșantion aleatoriu de 800 de participanți atât din mediul urban cât și rural, în perioada 9-14 martie și are o eroare maximă de plus minus 3,5%.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, politicieni, generația z, myimpact,
Dată publicare:
21-03-2024 19:09