Cum influențează schimbările climatice sănătatea publică. Femeile sunt mai expuse riscului de deces
Valurile de căldură și schimbările climatice influențează și sănătatea publică.
Potrivit primului studiu realizat de cercetătorii de la Administrația Națională de Meteorologie a crescut mortalitatea în sezonul cald în rândul celor care suferă de boli cardiace și pulmonare.
Iar Bucureștiul este una dintre capitalele europene cele mai periculoase din acest punct de vedere pentru persoanele vârstnice, după Paris, Amsterdam și Roma.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Studiul a fost făcut pe o perioadă de 20 de ani, din 1999 până în 2019. Cercetătorii de la Administrația Națională de Meteorologie au combinat date legate de evoluția temperaturilor din timpul verii, cu informații de la Institutul Național de Sănătate Publică privind bolnavii cu boli cronice cardiovasculare și pulmonare.
Din cauza verilor cu temperaturi greu de suportat și cu un indice de disconfort crescut, datele în ceea ce priveşte mortalitatea în rândul persoanelor vârstnice s-au schimbat.
Roxana Bojariu - Cercetător ANM: ”Pe măsură ce schimbarea climei evoluează şi pe măsură ce avem temperaturi din ce în ce mai mari iarna și din ce în ce mai mari şi vara, se deplasează acest maxim de mortatlitate din iarnă, devine mai puţin important în anotimpul rece şi crește tot mai mult mortalitatea legată de temperaturile ridicate„.
Potrivit studiului, femeile sunt mai sensibile și mai expuse riscului să moară din cauza caniculei, decât bărbații. În București, estimările mortalității la femei sunt cu 100% mai mari decât în mediul rural, în timp ce la bărbaţi sunt cu aproximativ 66% mai mari din cauza polurii, a clădirilor de beton și a lipsei spațiului verde.
Şi medicii confirmă că în ultimii ani prezența la camera de gardă este semnificativ mai mare în perioada verii, din cauza temperaturilor mari.
Elisabeta Badilă - medic cardiolog: ”Organismul este construit deştept , el are capacitatea adaptare. Problema este ca şi această adaptare poate fi limitată și atunci pot să apară variaţii de tensiune, scăderea tensiunii, pentru că scade volumul de sânge, dar şi hipertensiunea”.
Cercetătorii sunt de părere că valurile de căldură afectează și sănătatea mintală.
Bogdan Antonescu - Cercetător în fizica atmosferei: ”În momentul în care ai un val de cladură, ai mai multe episoade din astea violente, fie sinucideri, creşte rata sinuciderilor de exemplu, sau agresiuni. De altfel sunt studii care leagă creşterea ratei sinuciderilor de valurile de căldură”.
Astfel de măsurători s-au făcut şi în alte state. În Franța, de exmplu, anul trecut au murit aproximativ 600 de persoane din cauza căldurii, iar acum autoritățile se tem de un val de căldură în contextul Olimpiadei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: anm, schimbari climatice, sanatate publica,
Dată publicare:
14-02-2024 19:40