Studenții celor mai bune facultăți de inginerie din țară s-au întrecut în competiția "cart low cost" la Galați
S-au turat motoarele, sâmbătă, la Galați. Studenții celor mai bune facultăți de inginerie din țară alături de o echipă din Franța au fost provocați să construiască de la primul șurub carturi - cu un buget redus.
Proba de foc a avut loc pe plaja Dunărea, unde monoposturile au fost testate.
Ca la cursele de Formula 1, anvelopele s-au încins pe asfalt și emoțiile au fost mari. Studenții au testat carturile într-o adevărată atemosferă de competiție.
Însă concursul nu a fost unul de viteză - organizatorii și-au dorit să îi învețe pe studenți să lucreze în echipă, să fie inventivi și să se adapteze.
Cătălin Fetecău, Facultatea de Inginerie, Galați: "Se numește "cart low cost" întrucât creatorii, membrii echipelor, trebuie să consume pentru karturi, pentru realizarea karturilor, doar 3500 de euro, de aceea unele elemente sunt recondiționate și repoziționate, se fac reconstrucții – tocmai pentru a ne învăța să ne încadrăm în anumite bugete."
Casian Toth, Universitatea Oradea: "Ce am inovat anul ăsta a fost aripa din spate. De obicei, la karturi, nu se pune așa de mult accent pe aerodinamică”.
Reporter: Ce rol are aripa?
Casian Toth: ”Acela de a crea o apăsare pe roțile din spate, care ne permite să mergem în viraje cu viteză mai mare."
George Onaca, Universitatea Oradea: "Ce mai avem în plus, pe partea de aerodinamică, în lateral avem nişte carenaje care folosesc grand effect, luat din Formula 1, pe care am făcut anul trecut o lucrare ştiinţifică."
Încă o dată, fetele au demonstrat că pot face performanță în orice domeniu.
Florina Gruianu, anul III, Secția Autovehicule Rutiere, Facultatea Pitești: "Am realizat de mână aceste carene. Sunt făcută cu fibră de sticlă și rășină. Eu am o mare pasiune pentru autovehicule, îmi place adrenalina".
În competiție a fost și o echipă de studenți francezi.
Lucas Buclet, student, Institutul Superior de Autovehicule din Nevers, Franța: "Cel mai important lucru este că ne-am făcut singuri bateriile. Să conduci fără niciun zgomot. Îmi place asta. Auzi doar vântul."
Concursul are deja o tradiție de 18 ani și e organizat de mai multe facultăți de inginerie din România și Franța.