Singur, impotriva drogurilor legale. Tatal a doi copii dependenti lupta cu un sistem care-i omoara
Povestea sfasietoare a unui baiat de 16 ani, ridicat si dus la sectie in Bucuresti pentru ca a cumparat plicuri cu etnobotanice, readuce in prim plan fenomenul scapat de sub control.
In lipsa unei legislatii ferme asistam la situatii ridicole: minorii dau socoteala, dar vanzatorii nu patesc absolut nimic.
"Faceti domnilor ceva. O taraganati atat. Inchideti domnule etnobotanicele. Mi-e teama ca-l gasesc mort in camera", spune tatal tanarului de 16 ani.
Aceasta este marturia socanta a unui parinte cu ambii baieti dependenti de etnobotanice. Cel mic, de 16 ani, a fost prins pentru a doua oara cu substante halucinogene.
Tatal nu vrea sa-si disculpe fiul, dar le cere autoritatilor ca si vanzatorii de substante sa dea socoteala. Cu ultimele forte, vazand ca legea nu-l ajuta cu nimic, omul a decis sa faca un experiment dur cu propriul copil. L-a pus sa cumpere din nou etnobotanice. Scena a fost filmata.
Minorul primeste imediat plicul. Nimeni nu-l intreaba ce varsta are. Nimeni nu-i spune cat de periculos ar putea fi praful respectiv. Temerea tatalui se confirma: usurinta cu care tinerii pot intra in posesia etnobotanicelor e incredibila. Barbatul cere explicatii.
Nedumeriti, dar si un pic speriati, patronii dau vina pe clienti.
Dupa cateva clipe, nedumerirea se transforma in aroganta. Proprietarii magazinelor de vise stiu ca legea e slaba si nu au ce sa pateasca.
Omul sustine ca el de fapt vinde odorizante de masina pe care le cumpara, la randul sau, de la altii. Nu stie ce contin exact plicurile.
In plus, spune vanzatorul, si-a facut datoria: a scris pe un afis ca produsele nu sunt destinate consumului uman. Asa ca il pofteste afara.
Ce ar putea tatal reclama? Ca un magazin vinde odorizante si ca tinerii le consuma? Aici apar viciile din legislatie. Si asa ajung generatii intregi sa cada prada consumului de substante periculoase.
Baiatul povesteste cum in mai putin de un an a devenit robul lor.
Desi semnele sunt clare, la analize multe dintre substante, netrecute pe listele oficiale, nici nu apar.
Autoritatile sustin ca din 373 de magazine de vise mai functioneaza 55. Dar cine raspunde pentru industria de etnobotanice de pe Internet? Exista o lege din pacate blocata la Camera Deputatilor.
Ceva trebuie facut pentru ca actuala legislatie a identificat si interzis doar 43 de substante periculoase, desi pe piata exista alte 1.000.
Iar demersul trebuie grabit pentru ca numaram in fiecare an zeci de morti si mii de internati, dupa cum arata statistici negre ale ONG-urilor.