Strigăt disperat al împătimiților de păcănele: "Să nu le scoată! Unde ni se mai duc banii?". Când va intra legea în vigoare
Legea păcănelelor, adoptată de Parlament, a fost promulgată de președinte și va intra în vigoare peste zece zile.
Documentul prevede că în mai puțin de două săptămâni toate aparatele de jocuri de noroc din localitațile care au sub 15.000 de persoane, trebuie să dispară. Unii își mai încearcă norocul în sălile din comune, până când se vor închide.
Comuna Iara din județul Cluj are aproape 4.000 de locuitori. Din trei baruri, în două mai găsim încă aparate de joc. Mircea Crișan are 73 de ani și, spune el, joacă la păcănele de peste un sfert de secol. Acum, odată cu eliminarea sălilor de jocuri din orașele mici, mulți își mai încearcă norocul cat mai au timp.
Mircea Tiberiu Crișan, jucător: "Să nu le scoată, că unde ne mai jucăm și unde ni se mai duc banii? Păi ne jucăm la miză mică, așa, să ne mai recreem, pe cuvântul meu. Nu ne băgăm averi. Aici nu se câștigă niciodată".
Alții spun că e mai bine așa.
Bărbat: "Am pierdut salariul meu și al unui coleg. Și m-am lecuit, că am mâncat două săptămâni pufuleți".
În comuna Vințu de Jos din Alba sunt aproape 5.000 de suflete. În barurile de pe ulițe, unii proprietari au scos deja aparatele de joc iar în altele, localnici mai îmbină halba de bere de la terasă cu gândul la lovitura norocoasă de final.
Bărbat: "Eu zic că se mai puteau lăsa".
Aparatele de joc trebuie să dispară și din Zlatna, o localitate cu aproximativ 7000 de locuitori.
Proprietarul unui bar: "Să se scoată atunci din toată țara, să se ducă toate și la revedere, asta e".
De aproape doi ani avem în vigoare și legea autoexcluderii care prevede că persoanele care recunosc ca sunt dependente de jocuri de noroc își pot limita, temporar sau permanent, accesul în sălile de jocuri.
Florin Roman, deputat și inițiatorul legii: "În momentul în care recunoști că ai această dependență, depui acel formular în care îți recunoști dependența, ești încărcat în baza de date și când ți se cere act la intrare și dacă îți apare numele, îți interzice accesul. La fel este și în Spania, Italia, Franța".
Potrivit Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, anul trecut au fost înregistrate aproape 1.500 de cereri de autoexcludere, de la persoane care nu mai vor să fie lăsate în sălile de jocuri.
Vecinii bulgari stau mult mai bine, la o populație de trei ori mai mică. Acolo, peste 36.000 de persoane s-au înscris în ultimii doi ani în registrul național.