Stomatologii, noua țintă a ANAF. 80% dintre dentiști nu își declară integral veniturile
Medicii stomatologi intră sub lupa inspectorilor de la Fisc, pentru că mulți nu-și declară integral veniturile. 80% dintre ei se află în această situație, susține șeful instituției.
După profesorii care dau meditații și cei care oferă servicii de înfrumusețare, dentiștii sunt următorii care vor primi scrisori de informare pentru a respecta legea, înainte ca inspectorii să le verifice conturile. În paralel, ANAF anunță că a găsit milioane de lei ascunse de românii cu cele mai mari averi.
De la cabinete mici de cartier, până la clinici specializate de stomatologie - toate vor primi în perioada următoare scrisori și ghiduri de la ANAF cu explicații despre cum să-și declare și plătească taxele corect. După aceea, vor începe verificările și amenzile.
Lucian Heiuș, președintele ANAF: „Undeva la 80% nu declară integral veniturile pe care le realizează. Vom încerca să-i conștientizăm că este important să aibă casă de marcat, să înregistreze fiscal toate sumele de bani obținute. Am constatat că sumele sunt foarte mici față de prețurile care se practică și de numărul de persoane care apelează.”
Cabinetele și clinicile ar urma să fie monitorizate și pentru consumul de energie și de materiale, iar datele să fie confruntate cu banii din conturi.
Cornel Grama, specialist fiscal: „Ca medic stomatolog poți să profesezi individual sau să ai SRL. Ca profesie liberală nu au obligația să se doteze cu casa de marcat, ei veniturile și le înregistrează în baza chitanțelor. Veniturile pot fi verificate de ANAF pe extrasele de cont, acolo se poate vedea că s-a plătit cu cardul, dar dacă încasează cash e mai greu.”
Profesorii, coafezele, manichiuristele și cei care câștigă bani din închirierea de locuințe au primit informări încă din luna aprilie că trebuie să-și declare corect veniturile.
Sume importante au fost descoperite și în cazul persoanelor fizice cu averi mari. 300 sunt în atenția Fiscului. Numai luna trecută au ieșit la iveală peste 30 de milioane de lei care nu au putut fi justificate cu acte. O persoană din Bihor a ascuns 12 milioane de lei, o alta din Satu Mare a fost găsită cu aproape 8 milioane de lei și o a treia din București - cu 7 milioane de lei. Verificări sunt făcute și în online - la cei care fac bani pe rețele sociale, dar și din vânzări pe internet ori din monede virtuale. Peste 1.100 de români au fost controlați deja, iar jumătate nu și-au declarat deloc, ori corect, încasările.
ANAF are de strâns, în fiecare lună, 6 miliarde de euro. În primele zece luni ale anului, din verificările pe care le-a făcut la cele mai mari companii, inspectorii antifraudă au depistat 1 miliard de euro. Pe de altă parte, lista datornicilor la Fisc arată că cele mai mari datorii la buget le au chiar companiile de stat, care au adunat restanțe de sute de milioane de euro.