Sticle de vin cu cod QR, la rafturi din 8 decembrie. Noile modificări vor veni cu costuri suplimentare pentru producători
Din decembrie vom găsi la raft sticle de vin cu o etichetă care va conține mai multe informații despre produs, dar și un cod QR.
Pe lângă lista de ingrediente și informațiile nutriționale, vom putea afla prin ce tratamente a trecut băutura și ce aditivi au fost folosiți.
Noile modificări se vor aplica din 8 decembrie, și vor veni cu costuri suplimentare pentru producători.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acest fel sunt îndeplinite condițiile impuse de Uniunea Europeană, prin care oamenii vor fi mai informați în legătură cu vinul pe care-l consumă.
Pe dealurile însorite de la Ciumbrud, în Alba, familia Savu cultivă, pe mai bine de 30 de hectare, struguri din mai multe soiuri. Pe etichetele de la sticlele de vin produse aici se regăsește, de doi ani, un cod QR. Din luna decembrie, acesta va trebui să ofere mai multe informații decât până acum.
Și eticheta va trebui schimbată. Pe ea vor apărea mai multe informații despre ingredientele folosite, aditivii sau... valoarea nutritivă.
Sergiu Savu, producător: „Va trebui să fie prezentate fiecare produs în tratamentul vinului stabilizare, îmbuteliere.”
Și la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj se obțin 18 vinuri din soiuri diferite. Pe lângă zaharuri, gradul de alcoolizare și zona de proveniență, care se treceau până acum pe etichete, din decembrie, ambalajul va conține mai multe informații.
Dr.ing. Liliana Tomoiagă, director SCDVV Blaj: „Vor conține informații privind aditivii, toți aditivii alimentari care se găsesc în vin, cu cât sunt mai puțini aditivi cu atît clientul va fi mai interesat să cumpere acel vin.”
Vinurile care deja au fost produse și etichetate fără codul QR vor putea fi comercializate până la epuizarea stocurilor.