„Am avut tendința să pup pământul”. Mărturii ale românilor care au reușit să plece din Israel și să ajungă în țară
Sute de români prinși în infernul războiului din Israel se întorc în țară, șocați de ororile care au lovit această țară. Unii sunt stabiliți acolo de zeci de ani, iar acum vin să locuiască temporar la rudele sau prietenii din România.
Pe lângă ei, în aeroportul din București ajung și cetățeni străini care au părăsit de urgență Israelul și vor să revină în țările lor.
Oamenii au fugit din calea războiului
Sunt momente emoționante pe aeroportul din Otopeni în aceste zile, unde aterizează avioane din Tel Aviv, pline cu oameni care fug din calea războiului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Același lucru s-a întâmplat și joi dimineață, când o altă aeronavă din Israel a ajuns în țară.
Doamnă: „Când am auzit sirenele, toată lumea am văzut că fuge în clădiri. Cred că Dumnezeu, în mijlocul războiului, este cu ei”.
Tânăr: „Am fost păziți cu adevărat bine, adică constant au fost militari în preajma noastră”.
O familie de români stabilită în orașul Eilat, în sudul Israelului, se întoarce după zeci de ani la rudele din România. După 38 de ani de când s-a stabilit acolo, o româncă din Focșani și-a adus fata și nepoții.
Româncă: „Situația gravă, foarte gravă, acum cum aterizat, ne-am uitat și am văzut că ne atacă și din nordul țării, din Liban, și din sudul țării pe toată linia Gaza. Fiica mea s-a născut în Israel, și nepotii, am venit cu nepoții să nu fie traumatizați. Ne-am clădit o casă în Israel, am muncit, am născut copii, și din orașul nostru, copiii colegilor de serviciu au murit, nu pot să văd, am atac de panică, nu pot să aud și să văd așa ceva”.
Cei mai mici dintre membrii familiei vin prima dată în România.
Rudă: „Vă dați seama că avem emoții, au încercat să vină de două zile, mă bucur că mai zboară în Israel și îmi aduc familia acasă, îi așteptăm cu emoții”.
Cu același avion a ajuns în București și un român stabilit de zeci de ani în Hadera, Israel, împreună cu soția. Au căutat de urgență un zbor care să îi ducă departe de război.
Român: „În două cuvinte, situația e foarte rea, ce o să fie... Dumnezeu știe! Am venit la nepoți”.
În continuare, o mulțime de pelerini români care se aflau în Țara Sfântă se întorc în România, însă zborurile sunt limitate și nu ușor de gasit. Mai mult, aceștia trebuie să ajungă singuri la aeroport.
Femeie: „Greu, rau, acum că am ajuns, am avut tendința să pup pământul”.
Întreaga populație a Israelului se află sub teroare. O familie care locuiește în apropierea Fâșiei Gaza se afla în excursie în Turcia când a început conflictul. Oamenii au căutat zile întregi o legatură aeriana să se întoarcă în țara lor, unde familia le este în pericol. Au ajuns în București și de aici zboară la Tel Aviv.
Familie din Israel: „Morți, răpiți. Situația este dezastruoasă. O mulțime de prieteni. Cunoaștem o mamă și un tată răpiți, alții morți. Știm copii cărora li s-a tăiat capul. Când am auzit, ne-am dorit doar să ne întoarcem în Israel, la familia noastră. Dar toate zborurile erau anulate. Am plătit o grămadă de bani să ne întoarcem. Să fim cu familia, nu putem să facem nimic, doar să fim cu ei. Nu putem să stăm aici și să știm ce se întâmplă acolo”.
Ministerul Afacerilor Externe informează că 350 de romani se află în Fâșia Gaza, iar 150 au cerut să fie evacuați.