Stenograme. Trafic de influență la Ministerul Transporturilor: ”Domnule ministru, fac ce vrei tu”

×
Codul embed a fost copiat

Se naşte un nou scandal în politica românească, după ce au devenit publice stenogramele, unor discuţii înregistrate de procurorii anticorupţie în biroul ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

Povestea are legătură cu dosarul şefului Agenţiei de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, care a fost arestat la domiciliu pentru abuz în serviciu, luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat. 

Din dialog reiese cum un senator PNL şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova au încercat să-l convingă pe ministru să menţină în funcţii anumiţi indivizi doar din considerente politice.

Procurorii l-au interceptat pe Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, în timp ce încerca să îl convingă pe ministru să menţină în funcţie un angajat din subordinea lui.

Dumitrescu Iulian: „Zi direct, domle, vreau să-l omor, am un interes sau... Deocamdată am interes pentru organizația Constanța io, ca să-ți zic mai direct, să-l ții p-ăla”.
Drulă Cătălin: „Și care, ăăă, adică tu ce părere ai despre omul ăsta? Sau ce...”
Dumitrescu Iulian: „El e ok, așa”.
Drulă Cătălin: „Manole, nu?”
Dumitrescu Iulian: „Da. (...) Adică, dacă poți să mai mi-l lași o perioadă sau așa, îmi spui.”
Sursa: G4Media.

Citește și
Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Demersurile veneau în urma declanşării de către ministrul Drulă a unui control la Agenţia Romană de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, instituţie condusă de Daniel Manole. În urma probelor strânse, Manole a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie.

Livia Sapalacan, purtor de cuvânt al DNA: „Manole a achitionat patru nave, el ar fi fost recompensat cu aproape două milioane de lei din banii plătiţi de A.R.S.V.O.M. către firmă care le-a livrat”.

Atunci când Manole a fost arestat, Ministerul Transporturilor a anunţat şi revocarea lui din funcţie.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor: „Ieri a fost finalizat raportul corpului de control şi directorul a fost revocat din funcţie”.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi trei oameni de afaceri. La rândul lor, ar fi încercat să găsească un intermediar care să îl convingă pe Cătălin Drulă. Au fost înregistraţi în timp ce-i spuneau acestuia că: „Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun! Nu se înțelege cu nimeni”.

Microfoanele DNA au înregistrat însă şi încercarea unui alt politician, senatorul PNL George Stângă, de a-l convinge pe ministrul Transporturilor să menţină în funcţii directorii a două instituţii din Galaţi: Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi cea a Porturilor Dunării Maritime.

Stângă George-Cătălin: „Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ține-mi-i patru luni și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri”.
Drulă Cătălin: „Te referi la APDM și la AFDJ?”
Stângă George-Cătălin: „Da”.
Drulă Cătălin: „Păi... Ți-am spus că soluția pentru mine este să le prelungesc mandatele, da nu e patru luni, este două luni prelungirea”.
Sursa: G4Media

Cei doi directori mai puteau rămâne în funcţie două luni, conform legii. Patru ar fi fost ilegal, dar l-ar fi ajutat pe senatorul Stângă să câştige alegerile interne din filiala PNL Galaţi.

Am încercat să-i contactăm pe preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi pe senatorul Stângă pentru un punct de vedere, dar nu au răspuns demersurilor noastre. Ministrul Drulă a anunţat însă că: „pentru mine, profesionalismul, competența şi integritatea sunt principii nenegociabile”.

Interceptările acestor discuţii din biroul ministrului Transporturilor nu fac altceva decât să ne arate ceea ce se ştia demult: ca funcţiile din agenţii şi ministere fac obiectul negocierilor şi presiunilor politice, dar şi că în spatele lor se pot ascunde fapte de corupţie. DNA a folosit aceste conversaţii ca să construiască un dosar penal în care Daniel Manole, director de agenţie, are trei capete de acuzare pentru fapte de corupţie.

 

Ce transmite DNA

 

Potrivit unui comunicat al DNA, dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave în valoare de 85 de milioane de lei, adică aproximativ 17 milioane de euro, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia.

”În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.” - se arată în comunicatul DNA.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cum cerea șeful grupării de la Suceava schimbarea a 60.000 de euro în bancnote de 200 pentru a încăpea mai ușor în seif
Cum cerea șeful grupării de la Suceava schimbarea a 60.000 de euro în bancnote de 200 pentru a încăpea mai ușor în seif

Comisarul șef Radu Ionuț Obreja, liderul grupării de la Suceava care elibera fraudulos permise auto, apare în stenogramele procurorilor în timp ce îi cere unui subaltern să schimbe 60.000 de euro în bancnote de 200, pentru a depozita mai ușor banii.

“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra

Un protest a avut loc marți seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, în contextul în care au fost făcute publice convorbirile dintre Alexandra, una dintre victimele de la Caracal, şi operatorii de la 112.

Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri
Stenogramă: Alexandra s-a înfruntat și cu criminalul, și cu operatorii 112: ”Domnișoară, avem și alte apeluri"

Rudele Alexandrei Măceșanu, adolescenta ucisă în Caracal, au dat publicității stenogramele discuției purtate de fată cu operatorii de la 112.

Tomac: ”Dragnea şi Iordache, revocaţi de la Camera Deputaţilor.” Stenograma, publicată
Tomac: ”Dragnea şi Iordache, revocaţi de la Camera Deputaţilor.” Stenograma, publicată

Liderul PMP Eugen Tomac consideră că, odată cu publicarea stenogramei în care opoziţia a propus şi votat revocarea lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache aceştia sunt oficial revocaţi şi trebuie să părăsească posturile.

STENOGRAME. Razbunarea pregatita de soferii de ambulanta care ar fi furat motorina. „Ii dau teroare”
STENOGRAME. Razbunarea pregatita de soferii de ambulanta care ar fi furat motorina. „Ii dau teroare”

Şoferii de la Serviciul de Ambulanţă din Corabia, acuzaţi că furau motorină, rămân sub control judiar.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.