Imagini dramatice la Costinești. Un copil de 11 ani a fost salvat la limită din valuri, părinții îl urmăreau de pe mal
Pe litoral a fost arborat steagul roșu, iar valurile înalte au fost cât pe ce să mai ia o viață după ce duminică un băiat de 11 ani s-a înecat la Constanța.
Luni, un copil de aceeași vârstă și doi adulți au fost scoși la limită din marea furioasă. În ciuda pericolelor nu sunt indicatoare care să avertizeze despre gropile formate imediat lângă mal.
21 de turiști și-au pierdut viața în apele mării de la începutul sezonului estival.
Imagini dramatice au fost surprinse în Costinești. Deși era arborat steagul roșu, băiatul de 11 ani a intrat în apă în timp ce părinţii îl priveau de pe mal. La un moment dat, a fost luat de curenți și dus cu viteză în larg. A avut noroc că a fost văzut de salvamari.
Și în Jupiter, un tânăr de 20 de ani a fost scos din apă de salvatori cu un ski jet.
Martorii spun că l-au văzut cum dădea disperat din braţe.
Martor: "Stătea cu mâinile pe sus și cerea ajutor”.
Reporter: Mai avea putere să strige?
Martor: ”Săracul, nu cred. Se băga sub apă, iarăși scotea capul și o mână. Era departe, aproximativ la geamandură”.
Tânărul a intrat în apă deși a fost arborat steagul roșu, iar curenții l-au dus dincolo de geamandură. A fost observat de salvamari, a fost scos din apă, a primit primele îngrijiri medicale pe plajă.
Norocul tânărului a fost o doctoriță care era la plaja cu familia și care i-a făcut respirație gură la gură până până la venirea echipajelor de urgentă.
Cristian Oglan – angajat bază nautică: "L-am adus la mal, l-am dat de pe skijet, i-am oferit primul ajutor. Am întâlnit o doamnă, era de la SMURD, am chemat-o repede”.
Însă, în ciuda steagului roșu, care înseamnă că nimeni nu are voie în apă, incidentele au continuat.
Pe lângă curenții foarte puternici și valurile mari, un pericol mortal sunt și gropile care s-au format foarte aproape de mal. Însă aceste locuri nu sunt marcate cu steaguri și nici o autoritate locală sau centrală nu pare preocupată de existența lor și de viața oamenilor.
Administrația Naționala pasează problema la salvamari.
Nicusor Buzgaru manager proiect Administraţia Bazinala Dobrogea Litoral: "Ar trebui să fie semnalizate de către cei de la salvamari care mai departe notifică publicul. Se face o balizare de jur împrejur pe zona respectivă dacă este periculoasă, asta este obligația lor."
Dar salvamarii spun că ei nu pot face nimic.
Reporter: Unde aveți gropi?
Cătălin Stanga salvamar Neptun: Pe toată zona plajei.
Reporter: Știti unde sunt aceste gropi?
Cătălin Stanga salvamar Neptun: ”Nu, nu ştim, din cauza valurilor ele s-au modificat și nici noi nu putem intra în apă să le căutăm. În caz de salvare e foarte dificil și pentru noi să intrăm."
Gabriel Culea, şef salvamari Mamaia: "Nu există neapărat o zonă în care putem să facem cu anumite obiecte cum ar fi sonare".
Pe de altă parte, specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine Constanța cred că aceste gropi au apărut după lucrările de lărgire a plajelor, astfel că ar trebui efectuată o scanare a zonei.
Florin Timofte, director Institutul de Cercetări Marine Constanța: "Prin adăugarea nisipului doar în zona de plajă, pe care noi călcăm și neadăugarea nisipului în continuare pentru crearea unei pante line în zona submersă, acolo unde intrăm în apă, s-a creat o diferență foarte mare de nivel."
21 de oameni au murit pe litoral în acst sezon. Curenții care formează gropi sunt puternici și periculoși.
Gabriel Culea, şef salvamari Mamaia: "Dacă suntem trași de un curent e bine să nu ne luptăm cu el, să ne lăsăm purtați. El va scădea în intensitate și prin lateral putem să ieșim".
Steagul roşu va fi arborat și marți pe plajele de pe litoral.
Sursa: Pro TV
Etichete: salvamari, mare, inec, costinesti, valuri, salvator,
Dată publicare:
26-08-2024 19:14