"Statul roman este OBEZ si AGRESIV". Vicepremierul Vasile Dancu propune noi criterii de evaluare a bugetarilor
"Statul roman este obez, agresiv, si neproductiv. Oamenii aproape ca stau in genunchi, in fata functionarilor publici", este declaratia ministrului Administratiei romane, vicepremierul Vasile Dancu
Executivul pregateste asadar o reforma a administratiei, cu noi criterii de evaluare a bugetarilor, astfel incat sa avanseze doar cei care fac performanta.
1 milion 174 de mii 786 de bugetari lucreaza acum in Romania. Nu avem o analiza care sa ne spuna daca sunt multi sau putini raportat la ce ar trebui sa faca. Vasile Dancu, omul responsabil cu reforma in Guvern, vrea un stat mai suplu si mai putin costisitor.
Vasile Dancu - viceprim-ministru: Statul in Romania este obez, este agresiv, este neproductiv si trebuie sa regandim rolul statului in societatea noastra. Oamenii stau in genunchi aproape in fata functionarului public. Ori asta mi se pare o mare umilinta si asta incercam sa curmam.
Luni, premierul s-a intalnit cu sindicatul managerilor publici, care ar putea sa primeasca un rol mai important in administratie de acum incolo.
Sunt tineri functionari ai statului scoliti in strainatate pe bani europeni. Programul a inceput in 2003 si a format 600 de mangeri. Alex este unul dintre ei. A facut un master la Londra si practica in guvernul britanic, iar acum lucreaza la Directia Antifrauda.
Guvernul vrea ca de acum incolo fiecare bugetar sa primeasca obiective clare la inceput de an si sa participe la cursuri de perfectionare.
Vasile Dancu: "O sa dam o sansa tuturor sa se reinventeze. Faptul ca pe cineva il enerveaza ca ar trebui sa faca in continuare, sa invete prin formare continua, asta e intr-adevar un motiv pentru acela sa plece din administratie".
Angela Filote- sefa Comisiei Europene: "In momentul de fata cei mai buni oameni din structurile statului care traiesc in mod cinstit pe baza salariului primit au nevoie de un intretinator acasa".
57 de miliarde pe an . Atata costa salariile bugetarilor. Si aici e greu de spus daca suma este mare sau mica. Cest este ca majorarile salariale si lefurile in general nu sunt totdeauna corelate cu performanta sau pregatirea angajatilor.