Statul, incapabil sa puna in valoare palatul in care au filmat Florin Salam si Jean Claude van Damme
Ce au in comun actorul Jean Claude van Damme si cantaretul de manele Florin Salam? Amandoi au fost protagonistii unor filmari care au avut loc in Palatul Ghica, de langa Bucuresti.
Intre timp, statul, care este proprietarul palatului, si administratorul, Academia Romana, nu gasesc resurse sa-l puna in valoare si il lasa de izbeliste. Ca alte zeci de cladiri de patrimoniu din tara, palatul Ghica are nevoie de lucrari urgente de renovare.
Palatul Ghica se afla la 30 de kilometri distanta de Bucuresti, in satul Caciulati din Ilfov, in mijlocul unui impresionat parc ce se intinde pe 15 hectare. Ridicat la inceputul anilor 1830 de domnitorul Alexandru Ghica, are o poveste captivanta, cu famili celebre, politicieni si diplomati.
Irina Leca, istoric de arta: "Palatul de la Caciulati este o sansa aproape unica in Romania de a vedea cum traia nobilimea romana, marea aristocratie la inceputul secolului 19. Este fix trecerea de la stilul de viata oriental la cel occidental."
Dupa instalarea comunistilor, prin palat se perinda mai multe institutii, inclusiv Securitatea. Administrator este Academia Romana care a permis ca palatul sa devina platou de filmare pentru videoclipuri sau productii cinematografice. De frumuserea acestui loc profita si producatorii filmului Sase Gloante, in care actor principal este Jean Claude Van Damme.
Filmele si-au lasat o amprenta nu tocmai inspirata. Un tapet si mai multe rame din polistiren au aparut pentru secvente in care protagonist este Steven Seagal. Realizatorii nu si-au luat cu ei si decorul.
In tot acest timp, cladirea se degradeaza. Reprezentantii Academiei Romane nu ne-au spus daca au avut vreun profit de pe urma filmarilor. Ne-au transmis insa printr-un email, ca "din anul 2008 de cand este administrat de catre Directia Patrimoniu si pana in prezent, nu s-au efectuat reparatii capitale/restaurare din lipsa fondurilor".
Cladirea se afla intr-o situatie absurda: este proprietatea statului, se afla in administrarea Academiei Romane, iar primaria comunei Moara Vlasiei, pe teritoriul careia se afla palatul, a inscris-o in domeniul sau public, prin cadastru si intabulare. Academia si Primaria s-au judecat in instanta, iar autoritatea locala flutura o decizie definitiva prin care castiga.
Lipsa banilor si imposibilitatea de a accesa fonduri europene din cauza incadrarii juridice inchid usile palatului pentru vizitatori, desi strainii ar fi construit o adevarata poveste turistica - profitabila - in jurul acestui complex. Criticii de arta spun ca la Caciulati s-ar putea organiza evenimente culturale, iar fondurile obtinute pot fi folosite pentru reparatii.