Afacerea deschisă în țară de doi români după 22 de ani petrecuți în Italia
Peste o mie de români întorși din străinătate și-au deschis afaceri în localitățile pe care le-au părăsit în urmă cu mulți ani. Au venit acasă cu metode noi și au creat locuri de muncă, iar comunitățile au numai de câștigat.
Cele mai multe afaceri finanțate prin programul ''Start up diaspora'' au fost deschise în centrul țării.
Soții Șomu s-au întors în Făgăraș, județul Brașov, după 22 de ani petrecuți în Italia.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Peninsula, bărbatul, care este zootehnist, a condus o fermă. I-a plăcut că acolo totul se face în familie și a venit să dezvolte acest concept și acasă.
Iosif Șoimu: „În zona Numbria, cam fiecare fermă e familială, gestionate de ei, ferme de carne, de lapte, toate natural. Tot timpul m-am gândit la România și am vrut să ne întoarcem, să aducem plus valoare”
În șase luni, bărbatul a reușit să facă un curs de antreprenor și să obțină finanțare de aproximativ 40 de mii de euro pentru o fabrică de prelucrare a laptelui, unde produce 12 tipuri de brânzeturi, toate după rețete italienești.
27% dintre afacerile finantatate prin programul „Start-up diaspora” au fost deschise de români întorși din Spania, 25% de cei din Italia și aproape 14% de conaționali care au lucrat în Marea Britanie.
Elena Nemeș Vintilă, coordonator program al primăriei Făgăraș: „Este vorba de bune practici pe care ei le aduc din străînătate, o cu totul altă abordare față de muncă, corectitiudine, punctualitate. Angajații merg în familii și încet-încet aceste lucruri se vor transferă către comunitate, este un punct bun câștigat”
Cei mai mulți s-au orientat spre service-uri auto, restaurante și saloane de înfrumusețare. Printre ele s-a strecurat și un magazin de produse ortopedice.
Patroana unui magazin orthopedic: „Am stat mereu lângă un tehnic ortoped care ne-a arătat cum și ce e nevoie. Am plecat cu modelul de acolo”.
Până în prezent, cu 20 de milioane de euro au apărut 1065 de proiecte. Finanțarea a fost de aproximativ 40.000 de euro pentru un singur proiect. Însă antreprenorii au primit doar 75% din suma la început. Că să încaseze și restul banilor trebuie să facă în primul an vânzări de 30% din suma luată inițial.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!