Starea bărbatului care a pus în alertă autoritățile române: „A avut o boală care l-a consumat”
Autorităţile au activat, marți seară, în premieră planul de intervenţie pentru o posibilă contaminare cu febră tifoidă, pe aeroportul Henri Coandă.
Suspectul principal, un român de 62 de ani, a zburat din Africa de Vest alături de sute de oameni înainte să ajungă în România. Soţia lui a anunţat că se simte rău. Avionul a fost izolat pe aeroport, până când specialiştii au stabilit ca pasagerii nu sunt în pericol. Pacientul a fost dus de urgenţă la spital unde este izolat şi aşteaptă rezultatul analizelor.
Avionul companiei Turkish Airlines care îl avea la bord pe românul suspectat de febră tifoidă luată din Guineea, unde lucrează în construcţii, a decolat din Istanbul cu direcţia Bucureşti. Când au ajuns pe Aeroportul Henri Coandă, soţia pasagerului a sunat la 112 şi a anunţat că soţul ei se simte rău.
Autorităţile au izolat avionul, iar pasagerii au rămas blocaţi în interior.
Raed Arafat: „Am avut un medic la bordul aeronavei care a consultat pacientul, după care am discutat cu el prin sistemul de comunicaţii cât aeronava era închisă."
Doctorul a stabilit că simptomele nu ar fi de febră tifoidă şi a decis transportarea pacientului la spital. Ceilalţi pasageri, investigaţi şi ei, au fost lăsaţi să călătorească mai departe.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Specialiştii spun că nu se transmite prin aer, doar pe cale digestivă există probleme."
Odată adus la spital şi după examenul clinic, bărbatul a fost internat într-o rezervă şi este izolat de ceilalţi pacienţi. Și aşa va rămâne până când Institutul Cantacuzino, unde au fost trimise analizele lui, va spune dacă are sau nu această boală sau este purtător al infecţiei.
Medic infecționist: „Pacientul este foarte slăbit, ca şi când are o boală care îl consumă sau a avut o boală care l-a consumat.”
Cazul i-a îngrijorat pe toţi cei care călătoresc cu avionul. Specialiştii spun că bolile contagioase propagate pe calea aerului, în spaţii închise, se răspândesc totuşi greu. Cei aflaţi în vecinătatea bolnavului riscă cel mai mult să se îmbolnăvească
Institutul de Sănătate Publică: „În astfel de cazuri, luăm legătura cu cei care au fost pe acea cursă şi stăteau aproape de persoană bolnavă. Li se fac analize, au fost puţine îmbolnăviri. În avion circulaţia aerului este verticală şi mai sunt şi acele filtre de aer.”
N-ar trebui uitate nici măsurile individuale de protecţie. De exemplu, dacă un pasager tuşeşte convulsiv, e bine să ne protejăm.
Președintele Societății de Microbiologie: „Purtaţi măşti şi spălaţi-vă cât mai des pe mâini.”
Vă mai puteţi îmbolnăvi şi de la tăvile pentru obiectele personale, folosite la filtrele de securitate din aeroporturi. Specialiştii din Marea Britanie şi Finlanda susţin că aceste tăvi sunt pline de microbi, fiind printre cele mai murdare obiecte folosite de oameni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Otopeni, aeroport henri coanda, febra tifoida,
Dată publicare:
19-09-2018 18:36