"Standardul pentru est", recunoscut oficial de Parlamentul European. Se va crea o listă neagră
După luni întregi de tergiversări, teste şi acuzaţii, Parlamentul European a recunoscut oficial, că există un dublu standard, în ţările Uniunii.
Parlamentarii scriu negru pe alb într-un raport, că anumite produse deşi au acelaşi ambalaj şi acelaşi ingrediente înscrise, au în realitate compoziţii diferite. Documentul ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an, şi ar putea să le impună producătorilor să recunoască diferenţele. Va fi concepută şi o listă neagră a companiilor care schimba reţeta în funcţie de stat. "România, te iubesc" a demonstrat încă de anul trecut prin teste de laborator, toate aceste discrepante între Est şi Vest.
Dacă aţi cumpărat vreodată un produs din străinătate, fie că este vorba despre detergent, brânză sau carne şi vi s-a părut că este diferit faţă de cel de la noi, nu v-aţi înşelat. Diferenţele au fost demonstrate prin analize de laborator în cadrul campaniei Ştirilor PRO TV, "Standard pentru est". Un exemplu este un tip de conservă de carne, una dintre ele cumpărată dintr-un supermarket din România, cealaltă din Germania.
După campania Ştirilor ProTv, şi Ministerul Agriculturii a făcut teste. Din 29 de produse comparate, 9 prezentau o calitate mai slabă, faţă de cele din Franţa sau Germania. După ce şi alte ţări din estul Europei au acuzat marii producători că folosesc ingrediente mai ieftine pentru noi, Parlamentul European a făcut verificări şi acum a elaborat un raport.
Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC: "Vorbim de un raport făcut de Parlamentul European, cel mai probabil raportul va fi finalizat spre sfârşitul anului."
În acest document, parlamentarii europeni admit pentru prima dată existenţa unui dublu standard şi cer schimbări legislative..
Raluca Daneş, avocat Tribuna Consumatorilor: "Comercianţii vor fi obligaţi să anunţe faptul că acelaşi produs va avea o compoziţie diferită, în ţări diferite. În al doilea rând, crearea unei liste negre pe care să fie incluşi toţi producătorii care practică dublul standard".
"Această listă neagră trebuie foarte bine argumentata şi dată publicităţii fără dar şi poate", spune Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.
În raport, parlamentarii au detaliat modurile în care marile companii şi-au vândut produsele, cu acelaşi ambalajat, dar conţinut diferit, în funcţie de ţară. De multe ori, erau schimbate aromele şi chiar ingredintul principal sau gramajul. Au fost cazuri în care iniţial, pe piaţă a apărut un produs cu o calitatea superioară, iar pe parcus producătorii au schimbat reţetă şi au introdus ingrediente mai ieftine.
Chiar mâine, la Comisia Europeană se va discuta problema dublului standard. La discuţii participa şi reprezentanţi României.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, ue, import, produse, Parlament, consumatori, lista, dublu standard,
Dată publicare:
08-03-2018 18:16