"Stam cuminti si ne asteptam randul". Mircea Albulescu, o viata dedicata teatrului si filmului romanesc

×
Codul embed a fost copiat

"Astept moartea, sunt tot mai aproape de ea", spunea Mircea Albulescu in ultimul sau interviu acordat. Afost unul dintre cei mai mari actori romani si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).

Mircea Albulescu (Iorgu Constantin V. Albulescu), nascut pe 4 octombrie 1934, la Bucuresti, a fost un actor roman, profesor universitar (Doctor in Arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor.

Pe 4 ianuarie 2013, la o zi dupa stingerea din viata a lui Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu declara: “Uite ca prima echipa a inceput sa se risipeasca: Amza, Colea, Jean Constantin, oameni care au lucrat cu el foarte mult si care s-au simtit foarte prieteni in acelasi timp,. Imi pare rau, Dumnezeu sa il odihneasca. De acum incolo stam cuminti si ne asteptam randul”.

Actorul s-a casatorit la varsta de 22 ani si in urma casniciei de peste 50 ani, a rezultat un fiu, Matei. Sotia sa a decedat in anul 2007. Actorul are si un nepot, Vladimir.

Citește și
Mircea Albulescu
Mircea Albulescu a murit vineri dimineata, la 81 de ani. Actorul va fi inmormantat cu onoruri militare
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Actorul a facut scoala primara la Liceul „Sfantul Andrei", unde la acea vreme predau calugari din Germania si se invata intens limba germana. 

A lucrat ca artist-amator la Ateneul Popular, a fost figurant in Corpul de ansamblu al catorva teatre din Bucuresti, iar dupa 1950 a fost angajat la Teatrul National Bucuresti.

A absolvit Scoala Medie de Arhitectura in anul 1952, cu diploma de conductor arhitect, iar apoi si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1956, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg si bun prieten cu actorul Amza Pellea.

Rolul cel mai indragit de artist a fost cel din piesa “Danton” de Camil Petrescu.

Mircea Albulescu a jucat in multe dintre filmele regizate de Sergiu Nicolaescu - ”Dacii” (1967), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Zile Fierbinti” (1975), ”Revansa” (1978), ”Pentru Patrie” (1978), ”Nea Marin Miliardar” (”1979), ”Mihail, caine de circ” (1979), ”Capcana Mercenarilor”, (1980), ”Wilhelm Cuceritorul” (1982), ”Viraj periculos” (1983), ”Ziua Z” (1985), ”Noi, cei din linia intai” (1986) si aproape toate filmele lui Mircea Veroiu - ”Somnul Insulei” (1994), ”Semnul sarpelui” (1981), ”Mania” (1977), ”Sapte zile” (1973), ”Scrisorile prietenului” (1997), ”Dincolo de pod” (1976), ”Artista, dolarii si ardelenii” (1980), ”Craii de Curtea Veche” (1995).

A avut roluri importante in filme regizate de Francis Ford Coppola (”Youth Without Youth”, 2007), Radu Gabrea (”Prea mic pentru un razboi atat de mare”, 1970, ”Dincolo de Nisipuri”, 1973, ”Rosenemil”, 1993), Manole Marcus (”Actorul si salbaticii”, 1975), Mircea Daneliuc (”Cursa”, 1975, ”Editie Speciala”, 1980), Alexa Visarion (”Inghititorul de sabii”, 1981), Nicolae Margineanu (”Flacari pe comori”, 1987, ”Un om in Loden”, 1979,), Nicolae Breban (”Printre colinele verzi”, 1971), Dinu Tanase (”La capatul liniei”, 1982), Mircea Dragan (”Columna”, 1968, ”Bratele Afroditei”, 1978), Mircea Moldovan (”Totul se plateste”, 1986), Andrei Blaier (”Momentul adevarului”, 1989).

A fost si autor al unor volume de versuri -“Vizite”, “Pajura singuratati”, “Fluture in lesa de aur”, “Clante”, “Ultimele noduri” si proza - ”Bilete de favoare”, “Baraka” si “Bazar sentimental”.

Intr-un interviu din anul 2011 spunea ca nu-i sfatuieste pe copii sa invete nicio poezie pe dinafara, ci s-o citeasca de mai multe ori, ca si cand ar fi prima data si vor descoperi tot mai multe cu fiecare lectura.

In perioada 1985 - 2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru si Film din Bucuresti, printre studentii sai numarandu-se artisti de seama, precum Adrian Titieni, Irina Movila, Florin Piersic Jr., Elvira Deatcu, Manuela Harabor si Dragos Bucur.

Din anul 2011 are o stea care-i poarta numele pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, alaturi de alte personalitati ale vietii culturale romanesti.

In iunie 2013 si-a anuntat retragerea din viata artistica. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Reactiile actorilor romani dupa moartea lui Mircea Albulescu. Dan Chisu:
Reactiile actorilor romani dupa moartea lui Mircea Albulescu. Dan Chisu: "Parca stia ca o sa se intample"

Mircea Albulescu a murit vineri dimineata, la varsta de 81 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, unde fusese internat de urgenta in cursul zilei de joi.

Mircea Albulescu a murit vineri dimineata, la 81 de ani. Actorul va fi inmormantat cu onoruri militare
Mircea Albulescu a murit vineri dimineata, la 81 de ani. Actorul va fi inmormantat cu onoruri militare

Trupul neinsufletit al actorului Mircea Albulescu a fost depus in foaierul Teatrului National. Sute de persoane au venit sa-i aduca un ultim omagiu maestrului care s-a stins vineri, la varsta de 81 de ani in Spitalul Floreasca.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.