Sporuri pentru afecțiuni ale spatelui, votate la Primăria Cluj-Napoca. Cum s-a justificat Emil Boc
Funcționarii din Primăria Cluj-Napoca vor primi un spor de 15% pentru un presupus risc de obezitate, cauzat de statul la birou. Consilierii locali au votat aplicarea măsurii pentru ceea ce numesc ei condiții de muncă... "vătămătoare".
Hotărârea emisă de Primăria Cluj-Napoca se bazează pe un raport al Direcției de Sănătate Publică Cluj, care a constatat că salariații din Primărie îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă ce presupun condiţii..."periculoase".
Măsura datează din 2019, iar primarul Emil Boc spune că nu face altceva decât să respecte legea. Însă aceasta nu obligă instituțiile publice să acorde aceste sporuri. Drept exemplu, angajații din multe alte primării nu primesc acești bani.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Nu sunt sporuri noi. Nu adăugăm la salariul existent. Se mențin sporurile existente încă din 2019, conform legii. Dacă distinșii noștri colegi doresc altceva, rugăm prin… Sunt partide parlamentare, să modifice legea. Așa și cum privatul când vă cere performanță, vă plătește. Cu bonusuri și cu performanță, dacă vreți performanță."
În raport se menționează că 116 angajați au afecțiuni cardio-vasculare, dintre care 49 suferă de hipertensiune arterială. În plus, 100 de angajați au boli de nutriție și metabolism.
Cetățenii au rămas uimiți când au auzit despre acest spor, primit de angajații primăriei. Au și câteva sfaturi pentru aceștia.
Localnic: „Cred că mai au sporuri, nu numai acesta După orele de muncă pot face și ei puțină mișcare sau să meargă pe jos, la lucru."
Localnic: „Înseamnă că obosesc foarte tare. Au serviciu foarte greu. Îi văd și pe ăștia de aici de la Poliția Locală că foarte greu o duc. Dacă sunt bani, sigur, și sporuri sunt, nu? Suntem un oraș bogat."
Localnic: „Să se dea jos din pat, să fie singura lor motivație în ziua respectivă!"
În plus, nu sporurile oferite generos de stat rezolvă problema obezității. Ci...o dietă echilibrată și puțin sport.
Laura Gavrilaș, nutriționist dietetician: „Dacă avem o muncă sedentară e foarte important să compensăm cu nivelul de activitate fizică. După programul de muncă să reducem puțin din porția de mâncare și să fim foarte riguroși atunci când alegem desertul sau alte excepții care aduc un aport caloric semnificativ."
În 2020 statul a plătit angajaților din sistem 25 de miliarde de lei pentru sporuri, prime, premii și alte indemnizații.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sporuri, spate, primaria cluj, emil boc, afectiune,
Dată publicare:
08-07-2022 13:32