Spitalul Bagdasar Arseni, verificat de DSP. Ce sustin reprezentantii institutiei dupa ce o tanara pacienta a murit infectata

Ultima actualizare: 05-03-2017 06:59

Inspectorii de sanatate publica au descins joi la Spitalul Bagdasar Arseni. Au luat probe din saloane si din salile de operatie dupa ce o tanara pacienta a murit pentru ca ar fi fost infectata cu Clostridium dificile si Stafilococ auriu.

La randul sau Ministrul Sanatatii ar putea sa trimita acolo corpul de control. Din decembrie si pana acum la spitalul Bagdasar Arseni au fost inregistrate 8 cazuri de infectii intraspitalicesti. Din pacate Georgiana Maxim nu a rezistat. Chiar si asa reprezentantii institutiei sustin ca regulile de curatenie si igiena au fost respectate. Mama Georgianei a sustinut insa contrariul.

Cum ar fi trebuit sa stea lucrurile in mod normal? De pilda la Spitalul Colentina saloanele au fost inchise saptamanile trecute ca sa fie dezinfectate dupa ce unii pacienti au fost diagnosticati cu Clostridium. Acesta ar fi doar primul pas dintr-o serie de masuri menite sa impiedice raspandirea virusului.

In plus intr-una dintre sectiile de terapie intensiva sa aplica reguli suplimentare. Asadar cine vrea sa intre in sectia de terapie intensiva trebuie sa fie echipat din cap pana in picioare si apoi sa treaca prin cele 2 filtre de dezinfectie. Exista doua presuri imbibate cu substante pe care trebuie neaparat sa calci.

Rudele au program strict de vizitare, iar accesul se face doar pe baza de cartela si nu pe la intrarea medicilor. Dezinfectarea mainilor se face din primul moment. Exista bidoane cu dezinfectant si la intrarea si in salon.

Lelia Iliescu, sefa sectiei ATI 1 Colentina: ''Cand intri la pacient te dezinfectezi 30 de secunde. Dupa ce termini procedurile de la acel pacient trebuie sa te dezinfectezi si sa iei un echipament nou, altfel duci bacteriile de la un bolnav la altul.''

In cazul in care apare o infectie nosocomiala acest lucru se afiseaza la vedere pentru ca toti cei care intra sa stie cu ce se confrunta. Din acel moment pacientul este izolat si in salon intra doar personalul medical dedicat lui.

Trist este ca nu in tot spitalul Colentina se lucreaza ca la carte. La sectia de radiologie de pilda, care nu a fost renovata, situatia este dezastruoasa.  Pe de alta parte, dupa toate aceste cazuri scandaloase, prin programul national de prevenire, 300 de medici vor fi instruiti pentru controlul infectiilor nosocomiale.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO