Control la Spitalul de Arsi, dispus de ministrul Sanatatii. Dezinfectia sectiei ATI nu ar fi fost facuta corect

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a cerut efectuarea unui control la Spitalul de Arsi din Capitala, pentru a verifica daca dezinfectia in Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a fost facuta corect inainte de inceperea lucrarilor de reabilitare.

Spitalul de Arsi este din nou in centrul unui scandal de proportii dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora renovarea sectiei ati nu s-ar fi facut cu dezinsectia si dezinfectia peretilor iar pacientii pot fi pusi in pericol

Imaginile filmate in iulie cu pacientul ars invadat de larve ar trebui sa fie istorie. Primaria Sectorului 1 a investit in renovarea sectiei de terapie intensiva, locul cel mai vulnerabil pentru pacientii cu arsuri. Si ca sa fie siguri ca in peretii saloanelor nu se mai afla bacterii, responsabilii spun ca au facut analize inainte de inceperea lucrarilor.

"Rezultatele testelor de sanitatie au fost conforme microbiologic" sustine sefa laboratorului clinic, doctorul Adina Milosh, conform Primariei Sectorului 1.

Jurnalistul Catalin Tolontan ii contrazice insa si afirma ca are dovezi ca peretii spitalului nu sunt sterili. Ba chiar ca firma care a castigat contractul de renovare nu ar fi respectat obligatia de a aplica in straturi substante care sa impiedice aparitia micro-organsimelor care provoaca infectii nozocomiale. Este dovada de rea credinta, se apara medicii de la spitalul de Arsi, iar unul dintre ei a declarat la adapostul anonimatului ca acuzatiile nu sunt reale.

Citește și
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii
Nicolae Banicioiu, despre barocamera pentru arsi, inutila: "Nu stiu de ce nu functioneaza. Eu am venit ministru in 2014"

Medic al Spitalului de Arsuri: “Cum va puteti inchipui ca un microb trece prin parchet, prin tencuiala, se duce in caramida, zace acolo in caramida cat o zice si cand intra pacientul in salon , hopa si microbul: iese din caramida, trece prin telncuiala inapoi, trece prin parchet si se duce spre bolnav".

Specialistii in microbiologie explica in ce conditii pot aparea riscuri de infectie pornind de la zidaria spitalului.
 
Alexandra Rafila, microbiolog: Micro-organismele supravietuiesc numai daca exista un substrat organic care sa le permita supravietuirea si acest lucru este posibil daca exista infiltratii din zona instalatiilor sanitare, conductelor de apa, scrugerilor. deci acestea trebuie avute totodeauna in vedere. sunt sursa micro-organismelor. ele practic colonizeaza aceste zone si de acolo se pot infiltra.

Echipa de control trimisa la spital de ministrul Sanatatii trebuie sa afle ce se intampla in sectia de terapie-intensiva.

Oficialii spitalului sustin ca dupa finalizarea renovarii, adica in doua saptamani, se va face o ampla operatiune de dezinsectie si dezinfectie iar bolnavii nu vor intra in saloane fara avizul DSP.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a cerut efectuarea unui control la Spitalul de Arsi din Capitala

Controlul a fost dispus de ministrul Sanatatii dupa ce Gazeta Sporturilor a scris, luni, ca Sectia Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi din Capitala ar urma sa fie redeschisa, insa cladirea este contaminata in continuare, pentru ca nu a fost facuta nicio dezinfectie a peretilor inaintea lucrarilor de reabilitare si modernizare. Potrivit unor analize de laborator facute in toamna, in pereti exista in continuare bacterii si ciuperci.

Seful Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Cristina Pelin, declara luni, pentru News.ro, ca nu a primit nicio solicitare pentru o inspectie epidemiologica la Spitalul de Arsi, Sectia de Terapie Intensiva nefiind deschisa, dar cand va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, asa cum prevede legea.

Ea a explicat ca peretii trebuie tratati cu anumite substante si ca sunt izolati cu produse speciale, care sa nu permita dezvoltarea microbilor.

"Daca exista o suspiciune ca ar exista microbi in pereti, vom recolta probe si de acolo. Dar la pereti este important cu ce material au fost izolati, pentru ca sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor", a mai spus directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti.

Inspectia pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare in cazul Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi va urmari daca sunt respectate circuitele, daca sterilizarea si dezinfectia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

"Vom analiza daca sterilizarea si dezinfectia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafetele, din sala, de pe pereti, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul conditionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate in laboratoare acreditate pentru aceste servicii", a mai spus dr. Pelin.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi, dr. Adrian Stanculea, a spus ca probele analizate pana acum de unitatea sanitara sunt negative.

Primaria sectorului 1 sustine ca nu are nicio vina in acest scandal

Reprezentantii Primariei Sectorului 1 au aratat, luni, ca analizele realizate de catre Spitalul de Arsi au fost asumate prin documente oficiale, care au stat la baza inceperii si derularii lucrarilor.

Acestia au adaugat ca nu au primit nicio notificare, in octombrie-noiembrie 2016, despre existenta altor analize medicale facute la peretii din interiorul sectiei ATI, precizand ca numai Directia de Sanatate Publica Bucuresti are atributii in redeschiderea sau nu a Sectiei ATI a spitalului.

Sectia Anestezie Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi a fost inchisa in urma unui control al inspectorilor Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, iar redeschiderea acesteia se va face numai dupa primirea avizului de conformitate dat de aceeasi institutie, a precizat Primaria Sectorului 1.

Oficialii primariei au mai spus spun ca, desi responsabilitatea repunerii in functiune a Sectiei ATI de la Spitalul de Arsi revenea in exclusivitate Ministerului Sanatatii, Primaria Sectorului 1 s-a angajat sa preia si sa finanteze lucrarile, dar numai in conditiile in care acestea erau facute la cererea si cu avizul autoritatilor medicale competente.

Ministerul Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, a comunicat, in 2 august 2016, lista de lucrari ce trebuie executate la sectia ATI: montarea de aer conditionat tip statie centrala, igienizarea saloanelor de ATI (pereti, plafoane, pardoseli), reabilitarea retelei electrice la necesitatile compartimentului de ATI, montarea usilor glisante, cu senzor, la intrarea in saloane si dotarea cu statie centrala de monitorizare a fiecarui salon ATI, a precizat Primaria Sectorului 1.

Reprezentantii primariei mai arata ca din informarile primite de la Administratia Unitatilor de invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1 (autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Sectiei ATI) rezulta ca, la 22 august 2016, Spitalul de Arsi comunica faptul ca rezultatele analizelor la pereti sunt conforme microbiologic.

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a trimis, la 25 august 2016, acceptul pentru propunerile de lucrari, mai sustine primaria.

"Mentionam ca analizele realizate de catre Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrarii) au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza inceperii si derularii lucrarilor. Mai mult, Primaria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare in lunile octombrie-noiembrie 2016 despre existenta unor alte analize medicale facute la peretii din interiorul sectiei ATI. in concluzie, la finalizarea lucrarilor la Sectia ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de catre Primaria Sectorului 1, prin Administratia Unitatilor de invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice, o notificare catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai aceasta institutie are atributii in redeschiderea sau nu a Sectiei ATI de la Spitalul de Arsuri", au mai spus reprezentantii Primariei Sectorului 1.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu afirma ca Primaria Sectorului1 si-a asumat igienizarea sectiei ATI

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu a transmis, luni, pe Facebook, ca Primaria Sectorului 1 isi asumase igienizarea Sectiei ATI a Spitalului de Arsi astfel incat sa existe garantii majore de preventie a infectiilor nosocomiale, insa primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorala decat pe realizarea acestui obiectiv.

Vlad Voiculescu sustine ca intre Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au avut loc intalniri si o corespondenta "relevanta" in privinta lucrarilor de la Spitalul de Arsi.

Inspectia Sanitara a dispus, in 14 iulie 2016, suspendarea activitatii in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Capitala, iar lucrarile au inceput in luna septembrie si au fost finantate de Primaria Sectorului 1.

Ministerul Sanatatii preciza atunci ca masurile pe care trebuie sa le ia spitalul sunt: igienizarea totala a sectiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie si remedierea instalatiei de climatizare.

Masurile au fost luate atunci dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat mai multe materiale care au vizat Spitalul de Arsi.

Intr-unul dintre ele a fost vorba despre o femeie de 68 de ani care a murit la cateva zile dupa ce i s-a administrat o transfuzie cu alta grupa de sange, iar in alt caz, un barbat de 77 de ani, cu arsuri, a murit la cateva zile dupa ce medicul anestezist Camelia Roiu din acest spital i-a filmat larvele din zona urechilor.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vestitul doctor Ioan Lascar ar fi pus umarul la o frauda de proportii. Detalii scandaloase privind
Vestitul doctor Ioan Lascar ar fi pus umarul la o frauda de proportii. Detalii scandaloase privind "Unitatea de Arsi"

Ies la iveala tot mai multe detalii scandaloase in ancheta DNA legata de Unitatea de Arsi a Spitalului Floreasca.

Nicolae Banicioiu, despre barocamera pentru arsi, inutila:
Nicolae Banicioiu, despre barocamera pentru arsi, inutila: "Nu stiu de ce nu functioneaza. Eu am venit ministru in 2014"

Fostul Ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a facut declaratii despre barocamera de la Spitalul de Urgenta Floreasca, despre care actualul ministru Vlad Voiculescu a spus ca nu foloseste la tratamentul marilor arsi, ci la .. antiimbatranire.

Unde ar putea fi construit noul Spital de Arsi din Capitala, cu dotari la standarde europene. Constructia ar costa 3 MIL.euro
Unde ar putea fi construit noul Spital de Arsi din Capitala, cu dotari la standarde europene. Constructia ar costa 3 MIL.euro

Romania va avea un nou spital, de arsi. Ar putea fi ridicat in apropierea Spitalului CFR 2 din Bucuresti, unde se afla si un teren de sport pe care pot ateriza elicoptere, in situatii de urgenta.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.