Spitalele COVID sunt chiar și pe jumătate goale, după multe luni de aglomerație

13-02-2021 19:47


Pentru că numărul pacienților internați cu COVID 19 este în scădere, spitalele au paturi libere, după multe luni de aglomerație.

 

Sunt aproape 7000 de bolnavi acum în saloane, nivel similar cu cel din vara anului trecut. Totuși, numărul celor cu forme severe internați la ATI rămâne ridicat.

Aproape 7000 de pacienţi sunt internaţi acum în spitalele dedicate COVID iar în cele mai multe unităţi, saloanele golite de bolnavi sunt dezinfectate. Dacă ne uităm la situaţia ultimelor luni vedem că o asemenea cifra nu s-a mai înregistrat din vara anului trecut. Din păcate, numărul celor aflaţi în stare gravă este tot ridicat: 969 de pacienţi sunt la terapie intensivă, dublu faţă de luna septembrie.

La Institutul Marius Nasta din Bucureşti doar jumătate din cele 94 de locuri sunt ocupate.

Dr. Beatrice Mahler, manager: „Este un trend descendent, în ultimele trei săptămâni avem un număr mai mic de pacienţi, inclusiv în terapie intensivă.”

La Spitalul Colentina, devenit suport COVID, din cele 305 paturi, jumătate sunt goale.

Dr. Mihai Drăguțescu, directorul medical al Spitalului Colentina:
„În momentul acesta avem doar 106 pacienţi în spital din care 22 sunt în terapie intensivă. Spitalul Colentina militează pentru reintrarea într-un sistem hibrid pentru că mi se pare normal ca de la acest moment încolo, ceilalţi pacienţi, celelalte patologii, să beneficieze de aportul nostru.”

La Ineu, în judeţul Arad, spitalul suport COVID a devenit mixt de luna aceasta după ce numărul de bolnavi s-a redus progresiv. În acest moment, doar 30 de locuri mai sunt destinate pacienţilor cu coronavirus. Şi la Iaşi, secţiile sunt mai goale decât în urmă cu o lună. 244 de paturi sunt libere, însă la ATI doar trei paturi pot fi ocupate de pacienţi în stare gravă.

Răzvan Cherecheș: „Din cauza noii tulpini vom asista la o creştere, e necesară o testare masivă. E mai ieftin să testezi decât să închizi şi să deschizi economia.”

În acest moment, peste 300.000 de persoane au fost vaccinate, iar aproximativ 370.000 au făcut şi rapelul. A noua tranșă cu aproape 200.000 de doze de vaccin Pfizer a ajuns dimineaţă în ţară.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO