Specialiști: Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi compensări. Autoritățile promiteau ajutoare pentru 65%

Moldova a cumpărat pentru prima dată în istorie gaze de la alt furnizor decât Gazprom. Despre cine este vorba
Getty

Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă.


Reprezentanţii asociaţiei au explicat de ce facturile la gaze şi energie au venit fără preţuri compensate sau cu compensaţii infime, în contextul în care mulţi consumatori au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei/lună.

Asociaţia aminteşte că plafonarea se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

"În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 1 leu/kWh", se arată în comunicat.

La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul).

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că în cazul a peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu are ce să se plafoneze anul acesta, neavând preţul peste 0,37 lei/kWh", spun specialiştii.

În ceea ce priveşte compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.

În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puţin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, acesta nu primeşte nici o compensaţie.

În situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile medii la energiei electrică sunt de circa 0,69 - 0,7 lei/kWh şi atunci compensarea este de 0,7 - 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 - 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensaţie de 1,25 - 2,5 lei/lună.

"Apreciem că circa 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună; circa 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la aproximativ 30 lei compensare pe lună", au continuat reprezentanţii asociaţiei.

La gaze, în cazul în care utilizatorul consumă mai mult de 20 mc şi puţin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 202, se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz), dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

În situaţia în care preţul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumul este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021 sau sub 20 mc/lună, consumatorul nu primeşte nici o compensaţie.

În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic.

"Apreciem că circa 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 50% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; circa 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună", au conchis specialiştii.

În octombrie Ministerul Energiei promitea compesații pentru 13 milioane de români

 

Pe data de 4 octombrie, a fost adoptată Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, respectiv 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, anunța Ministerul Energiei.

”De compensare vor beneficia aproximativ 13 milioane de români”, au subliniat autoritățile la momentul acela.


De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat: ”Este vorba de 5.200.000 de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale”.


Totodată Ministerul a mai adăugat că: ”La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni.


La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă.


Totodată, este important de știut că Schema de compensare se aplică și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu sau cvartal.


Prin excepție, în situația în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienții casnici beneficiază de sprijinul prevăzut calculat ca diferența dintre compensarea prevăzută la prezenta ordonanță de urgență și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de comsumator vulnerabil”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.

 

Ce trebuie să știm despre intrarea României în Schengen pe cale maritimă şi aeriană de la 31 martie 2024
Ce trebuie să știm despre intrarea României în Schengen pe cale maritimă şi aeriană de la 31 martie 2024

Începând cu 31 martie, România şi Bulgaria vor face parte din spaţiul Schengen cu frontierele aeriene, respectiv maritime.

 

 

Şeful Serviciul tehnic şi un economist de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, trimişi în judecată pentru luare de mită
Şeful Serviciul tehnic şi un economist de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, trimişi în judecată pentru luare de mită

Şeful Serviciul tehnic şi un economist de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.

 

 

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.