Specialiștii, uimiți de furtunile violente din Vest. ”Două „bombe„ s-au ciocnit”
A fost ca ciocnirea a două ”bombe”! Aşa explică meteorologii cele întâmplate după întâlnirea dintre o masă de aer cald cu una foarte rece. Inclusiv specialiştii se declara uimiţi de amploarea fenomenului, pe care au în plan să îl studieze.
Acest lucru nu le ajută însă pe victime, iar foarte mulţi se întreabă dacă nu putea fi prevăzut mai repede. Experţii le răspund că este imposibil să spună mai devreme de 30 de minute unde va lovi o furtună şi cu ce intensitate.
În 4 ore şi 15 minute, supercelulele, aşa cum numesc meterologii norii periculoşi de furtună, au măturat nu mai puţin de 12 judeţe din vestul şi centrul ţării.
La 15:28 este dată prima avertizare cod portocaliu de vreme severă pentru judeţul Timiş, având ca oră de pornire 15:40. Numai că martorii furtunii violente susţin că vântul a făcut ravagii începând cu 15 şi 31 de minute.
Mai apoi, pe măsură ce datele se actualizau în baza datelor primite de la sateliţi, codurile portocalii erau declarate pe rând în toate cele 12 judeţe. De fiecare dată însă, cu doar câteva minute înainte că urgia să lovească.
Meteorologii susţin că au anunţat autorităţile, aşa cum îi obligă legea, imediat ce au avut informaţiile fapt confirmat de ministrul de Interne. De ce însă aceste avertizări au venit cu atât de puţin timp înainte?
Gabriela Băncilă, șef prognoză INMH: ”Aceasta este limitarea meteo în momentul de faţă. Limitarea tuturor. Această monitorizarea a fenomenelor severe se face în toată lumea la fel.”
Aşadar, meteorologii susţin că doar limitările ştiinţei îi împiedică să dea predicţii mai bune. Meteorologilor li se reproşează şi că au greşit nivelul de alertă. Atunci când în urmă unei furtuni ai 8 morţi şi 137 de răniţi, mai poate fi vorba despre un cod portocaliu?
Florinela Georgescu, director executiv ANM: ”La 100 km pe ora este cod portocaliu, asta pentru că am avut vânt şi mai puternic de atât în măsurătorile meteorologice.”
Preşedintele PSD crede însă că se poate face mai mult.
Liviu Dragnea: ”O să mă întâlnesc cu INMH să vedem cum să facem, dacă se poate face, ca aceste fenomene să fie prevăzute meteorologic nu cu 3-5 minute înainte.”
Furtună care s-a abătut asupra vestului ţării a fost un cocktail de ingrediente care se întâlnesc rar şi care împreună au creat o forţă distructivă uriaşă.
Practic masa de aer rece de 16 grade a împins cu forţă masa de aer cald existentă deasupra României. Iar întâlnirea celor două "bombe" a dus la producerea unor nori de furtună imenşi, care începeau la 500 de metri şi se încheiau la 13.000 de metri.
Aerul rece de altitudine mare s-a prăvălit spre pământ cu o viteză de peste 100 de kilometri pe ora, născând astfel furtună perfectă. Cert este că trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de fenomene.
Florinela Georgescu, director executiv ANM: ”Trebuie să ne obişnuim să avem fenomene cu manifestări periculoase, pentru că încălzirea globală de care tot vorbim înseamnă un surplus de energie în ocean şi atmosfera care trebuie să se manifeste într-un fel."
În urmatoareele zile se anunţă noi furtuni.