Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis din cauza unui obiect neidentificat, asemănător unui balon
Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis marţi, pentru puţin peste două ore, după ce un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic a fost detectat în zona oraşului Soroca, relatează PRO TV Chișinău.
Reunită de urgenţă, Comisia interdepartamentală pentru managementul spaţiului aerian - din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Apărării, Autorităţii aeronautice civile, MoldATSA şi Ministerului infrastructurii şi dezvoltării regionale - a luat decizia în jurul orei 13:24 de a închide temporar spaţiul aerian, având în vedere condiţiile meteo şi imposibilitatea monitorizării şi identificării obiectului, precum şi a traiectoriei de zbor a acestuia, în scopul asigurării siguranţei şi securităţii cetăţenilor.
În urma verificării informaţiilor şi asigurării că există niciun pericol pentru siguranţa cetăţenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spaţiul aerian a fost redeschis. ''Autorităţile naţionale au acţionat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situaţii similare", precizează Autoritatea aeronautică civilă într-un comunicat citat de Agerpres.
La ora actuală, menţionează instituţia, operaţiunile de zbor se desfăşoară în condiţii de siguranţă şi securitate.
Potrivit unor canale de Telegram ucrainene, două drone decolate din Belarus ar fi intrat în spaţiul aerian din Ucraina şi Republica Moldova. Din acest motiv s-ar fi decis închiderea spaţiului aerian, pentru a nu pune în pericol pasagerii, transmite Ziarul Naţional din Chişinău.
Și în România a avut loc un incident similar, marți. Ministerul Apărării Naționale a anunțat, că două avioane de tip MiG-21 LanceR, din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, au fost lansate de urgență, după ce a fost detectată o prezență necunoscută în spațiul aerian al României.
Astfel, conform sursei citate, sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic.
Cu toate acestea, echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord.