Șpaga, "boală" grea. Sumele cerute de la bolnavii de cancer de medicii ridicați și duși la audieri în Timișoara
Ar fi luat bani de la bolnavii pe care ar fi trebuit să îi trateze gratuit. De o asemenea faptă sunt acuzați doi medici de la Spitalul Municipal din Timișoara, din Secția de Chirurgie Oncologică.
Suspecții au fost duși, miercuri, la audieri, după ce anchetatorii au făcut percheziții în unitatea sanitară.
Alți patru doctori și o asistentă au stat față în față cu oamenii legii în calitate de martori.
Mita cerută - spun surse din anchetă - era între o 100 și 300 de euro, iar prejudiciul s-ar ridica la câteva zeci de mii de euro.
Acum doi ani, șeful secției a fost reținut din același motiv.
Reporter: "Ați pretins totuși bani de la bolnavii de cancer?".
Medic prins în flagrant: "Nu, niciodată".
Reporter: "Și de ce v-au ridicat anchetatorii?".
Medic prins în flagrant: "Întrebați pe dânșii".
Acesta este doctorul care ar fi fost prins în flagrant de ofițerii Direcției Generale Anticorupție în cabinetul lui din Secția de Chirurgie Oncologică. Avea acolo un plic cu o 1.000 de euro, sumă pe care nu a putut să o justifice si pe care ar fi cerut-o de la o pacientă căreia îi făcuse un test special.
După prinderea lui, în Spitalul Municipal din Timișoara au urmat percheziții și verificări ample.
Încă de la primele ore ale dimineții, ofițerii DGA au venit la Spitalul Municipal. Au făcut percheziții atât la secția de Chirurgie Oncologică, cât și la Camera de Gardă a spitalului.
Imediat ce au fost ridicate primele probe, alți cinci medici și o asistentă, de la aceeași secție, au fost duși la Parchetul de la lângă Tribunalul Timiș.
Bogdana Costoiu, președinta unei asociații oncologice:
"Este revoltător ca și pacienți cu cancer să se confrunte cu astfel de probleme în spital având în vedere că ei se luptă cu boala lor și se luptă să supraviețuiească".
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de cancer: "Este jenant că se mai întâmplă așa ceva. Acel medic prins în flagrant ar trebui cumva să fie judecat de Colegiul Medicilor, să i se ridice dreptul de liberă practică, iar justiția să își spună cuvântul categoric. Cei care mai practică asemenea condiționări sunt de condamnat".
Bărbat: "Nu ar trebui sa se faca chestia asta niciodata din punctul meu de vedere. Asta este sistemul la noi, din pacate, inca se merge mult pe spaga, pe mita si astfel de chestii".
Șeful secției de Chirurgie Oncologică, condamnat pentru luare de mită în formă continuată
Nu este prima dată când secția de Chirurgie Oncologică a Spitalului Municipal din Timișoara se confruntă cu un astfel de caz. Acum doi a fost arestat șeful secției, medicul Octavian Mazilu, care ar fi primit șpagă de la cel puțin 25 de bolnavi de cancer ori de la rudele acestora.
În iunie, Mazilu a fost condamnat de Tribunalul Timiș la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. Mazilu a primit și interdicția de a exercita profesia de medic chirug în unitățile sanitare de stat din Timișoara pe o perioadă de un an.
De la el au fost confiscați și aproape 40.000 de lei și circa 2.500 de euro.
În cazul fostului șef de secție, sentința nu este definitivă.