Soțul unei învățătoare și tatăl a 3 copii. Cum a fost prins bărbatul care a violat o fată de 8 ani într-un parc din Cluj

×
Codul embed a fost copiat

România are peste 65.000 de agresori sexuali. Toţi sunt în evidenţa Poliţiei Române şi sunt înregistraţi în Registrul Naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.

Baza de date a poliţiei este funcţională de o lună şi a fost creată tocmai pe a-i supraveghea mai bine pe cei care ar putea recidiva. Ei au obligaţia să se prezinte la poliţie o dată la 3 luni, în caz contrar riscă până la 2 ani de închisoare.

Viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, proxenetism, pornografie infantilă, trafic de persoane - sunt câteva dintre cele 17 infracţiuni sexuale de care au fost acuzaţi peste 65.000 de indivizi care se plimba acum liberi, printre noi, dar care oricând ar putea recidiva.

Aşa s-a întâmplat şi cu un bărbat de 46 de ani din Cluj Napoca. A fost condamnat pentru că în 2014 a pipăit în toaleta şcolii trei eleve de 6 ani. A ieşit din închisoare, iar luna trecută a violat o copilă de 8 ani în parcul din oraş. O femeie l-a surprins şi l-a fotografiat de departe. Poliţiştii au comparat imaginea cu cele din Registrul naţional al agresorilor sexuali, care le-a generat apoi toate datele de care aveau nevoie pentru a-l prinde pe suspect: un individ aparent normal, soţul unei învăţătoare şi tatăl a trei copiii.

Individul de la Cluj este unul dintre cei peste 65.000 de români acuzaţi de infracţiuni sexuale, dar care se afla în libertate pentru că îşi ispăşise pedeapsa. Fotografia lui, amprentele şi ADN-ul au fost însă înregistrate într-o bază de date automatizată, care i-a ajutat pe poliţişti să ajungă într-un timp foarte scurt la suspect şi să-l reţină.

Agresorii sunt acum obligaţi să se prezinte la poliţie o dată la fiecare trei luni.

Poliţiştii din toată ţara au primit dosarele electronice ale agresorilor sexuali pe care trebuie să-i supravegheze şi să-i monitorizeze periodic. Aceşti indivizi trebuie să le spună poliţiştilor inclusiv dacă în ultimele 3 luni au mers în locuri frecventate de copii: şcoli, tabere, locuri de joacă.

Sistemul abia a devenit funcţional şi mai durează câteva luni până când zecile de mii de agresori vor ajunge la poliţie unde sunt obligaţi să ofere toate datele despre ce fac în prezent şi -acolo unde nu există deja - probe ADN.

O miză importantă a acestui registru este şi adunarea de informaţii esenţiale - cum ar fi ADN-ul , care să-i ajute pe poliţişti să rezolve cazuri de vechi de violuri şi agresiuni sexuale rămase cu autori necunoscuţi.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Actorul Alexander Zudor a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru viol și tentativă de viol
Actorul Alexander Zudor a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru viol și tentativă de viol

Actorul Alexander Zudor, care la sfârşitul anului trecut ar fi violat o tânără şi ar fi încercat să agreseze alte două femei, a fost condamnat, luni, în primă instanță, la 7 ani de închisoare.

Recomandări
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu:
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu: "Șansele au crescut simțitor"

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului.

Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.