Sorin Ovidiu Vintu si-a facut buletin si pasaport false de R. Moldova. Cum a fost descoperit de autoritatile romane

×
Codul embed a fost copiat

Sorin Ovidiu Vantu este protagonistul unui nou scandal judiciar. Procurorii Parchetului General il suspecteaza pe omul de afaceri ca si-ar fi comandat acte false in Republica Moldova.

 

Mai exact, un buletin de identitate si un pasaport. Vantu a fost adus cu forta la audieri, ca sa dea explicatii.

Cand a ajuns la Parchetul General, Sorin Ovidiu Vintu era furios rau. Politistii de la IGP l-au adus cu mandat ca sa il informeze oficial ca este suspectat de complicitate la mai multe falsuri: de la fals in declaratii si in inscrisuri oficiale pana la fals privind identitatea.

Noul dosar al lui Sorin Ovidiu Vintu se leaga de un caz de coruptie din Republica Moldova, unde functionarii unui birou de evidenta populatiei din raionul Cantemir ar fi eliberat un buletin de identitate si un pasaport pe numele unui anume Sorin Corneanu. In acte apare fotografia lui Vintu.

Citește și
gheorghe muscalu
Gheorghe Muscalu a fost ales vicepresedinte al CSM

Procurorii moldoveni l-au recunoscut pe omul de afaceri roman si au trimis documentele la Bucuresti.

Chiar daca au impotriva lui patru capete de acuzare, procurorii nu au luat masuri preventive impotriva controversatului om de afcaeri, nici macar interdictia de a parasi Romania. Nu trebuie, spun specilaistii, cata vreme el are deja intercdictie in alte dosare si este dat in consemn la frontiera

Sorin Ovidiu Vintu este asteptat  vineri in fata instantei supreme pentru a raspunde in fata altor acuzatii legate de favorizarea fugarului Nicolae Popa, condamnat pentru fraudarea FNI. In acest dosar Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat deja la doi ani de inchisoare, dar procurorii cer o pedeaspa mai mare.

DESFASURAREA EVENIMENTULUI - 23 IANUARIE

Sorin Ovidiu Vintu a declarat joi, la iesirea de la Parchetul ICCJ, ca procurorii au inceput urmarirea penala pe numele lui pentru ca si-ar fi facut un buletin cu identitate falsa, precizand ca documentul este din 2003, cand el nu avea interdictie de a iesi din tara si fost facut de un necunoscut. Sorin Ovidiu Vintu a spus ca procurorii au inceput urmarirea penala pe numele sau, dar dupa ce vor face verificarile de rigoare, "vor inchide dosarul, pentru ca asa este normal".

Vintu a precizat ca dosarul de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a format ca urmare a unei sesizari a unei unitati de parchet din Republica Moldova. Potrivit lui Vintu, buletinul care are fotografia sa si identitatea altei persoane ar fi fost facut in anul 2003, cand el nu avea interdictie de a parasi Romania, iar prima data cand a mers in Republica Moldova a fost in 2008. Vintu a mai spus ca nu stie cine a facut acel buletin, precizand ca fotografia sa "apare pe tot internetul". Sorin Ovidiu Vintu a aratat ca procurorii urmeaza sa faca cercetari si sa mearga inclusiv la Moldova pentru a analiza documentatia autoritatilor de acolo, iar dupa ce vor vedea documentele, vor trebui sa dea "solutia care se impune".

PICCJ:Vintu ar fi folosit acte de identitate false pentru a obtine buletin si pasaport in R. Moldova

"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, pe numele unui cetatean moldovean, autoritatile din Republica Moldova au eliberat un buletin de identitate si un pasaport pe care sunt aplicate fotografii care nu apartineau acestuia. Imaginea existenta in cadrul fisei personale a cetateanului moldovean a fost inaintata autoritatilor romane care au constat ca, dupa anumite elemente, aceasta corespunde infatisarii cetateanului roman Vintu Sorin Ovidiu", se arata intr-un comunicat de presa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In urma verificarilor facute de autoritatile romane, s-a stabilit, "in mod cert", prin intermediul unei constatari tehnico-stiintifice, ca fotografia din fisa personala a cetateanului moldovean il reprezinta pe Sorin Ovidiu Vintu, a precizat Parchetul instantei supreme. "In cauza exista indicii temeinice ca numitul Vintu Sorin Ovidiu, cu ajutorul unor documente de identitate falsificate, cu participarea unor persoane necunoscute, a determinat eliberarea unui buletin de identitate si a unui pasaport de catre autoritatile din Republica Moldova, avand aplicata fotografia sa si datele de identitate ale unei persoane fictive, fapte prevazute de art. 26 rap. la art. 288, art. 291, art. 293 si art. 323 din Codul penal", potrivit sursei citate.

In baza unui mandat de aducere, Sorin Ovidiu Vintu a fost dus joi la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ). El a fost audiat de procurori, au precizat sursele citate. Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, dupa ce a executat un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita. Vintu mai are o condamnare de doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa. Decizia dispusa de Tribunalul Bucuresti si confirmata de Curtea de Apel, in iunie 2013, nu este definitiva, fiind atacata cu recurs.

Intr-un alt dosar, in 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis in judecata pe Vintu, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol, in dosarul delapidarii Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Dosarul delapidarii Petromservice este judecat la Tribunalul Bucuresti.

Vintu este judecat si in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare. Procurorii DIICOT in cerceteaza pe Sorin Ovidiu Vintu, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala si altor sapte persoane, pentru spalare de bani si delapidarea patrimoniul Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Nicusor Constantinescu: Am fost ridicat de DNA ca un animal, ca un hot. Fac plangere la Parchet
Nicusor Constantinescu: Am fost ridicat de DNA ca un animal, ca un hot. Fac plangere la Parchet

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA.

Gheorghe Muscalu a fost ales vicepresedinte al CSM
Gheorghe Muscalu a fost ales vicepresedinte al CSM

Procurorul Gheorghe Muscalu a fost ales, luni, vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce a obtinut voturi zece "pentru", in defavoarea contracandidatului Bogdan Gabor.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.