Sorin Oprescu ramane in arest preventiv. Curtea de Apel i-a respins cererea pentru o masura mai usoara
Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv marti cererea primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, de inlocuirea a arestului preventiv cu o masura mai usoara - arestul la domiciliu sau controlul judiciar.
Printre altele, pentru ca a incercat sa comunice cu soferul sau. Ar fi vrut, potrivit magistratilor, sa-l faca sa pastreze tacerea. Se pare ca ar fi fost vorba de o discutie purtata cu soferul sau, in masina arestului. In momentul in care s-au vazut, s-au salutat, iar dupa cateva secunde, spun anchetatorii, soferul lui Sorin Oprescu i-ar fi mimat "Nu", asta pentru a nu fi auziti de politistii care ii insoteau. Iar apoi, cu degetul aratator, ar fi facut un semn de X deasupra buzelor, semn ca pastreaza tacerea in continuare.
Aceasta discutie ar fi ajuns insa la urechea magistratilor si ar fi fost unul dintre motivele pentru mentinerea arestului preventiv.
Ramanerea lui in arest i-a facut insa pe avocati sa mearga mai departe si vor depune chiar plangeri penale impotriva conducerii Arestului Central, pentru ca lui Sorin Oprescu i-ar fi fost recomandat sa mai aiba niste vizite medicale, care pana acum insa nu au avut loc.
Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, iar de atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost supus unor investigatii amanuntite.
Potrivit DNA, in perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca anumite contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat, cu titlu de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului edilului-sef al Capitalei.
"Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea primarului municipiului Bucuresti, facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si sa dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul primarului municipiului Bucuresti, precum si pentru primar", preciza DNA.
Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuinta sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul sau Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de coruptie.