Soluţiile găsite de românii care nu suportă aerul condiţionat. Cum se răcoresc
Disperaţi să-şi răcorească locuinţele, în astfel de zile caniculare, oamenii apelează la tot felul de metode, în speranţa că vor da roade.
Vara aceasta, de pildă, s-au vândut foarte bine aparate despre care specialiştii spun că nu înlocuiesc aerul condiţionat, dar elimină disconfortul termic. Succes au avut şi ventilatoarele sau aparatele portabile de răcit încăperea.
Aceşti angajaţi au amplasat un aparat special de răcire a aerului. Dispozitivul poate răci cu cel puţin 5 grade o încăpere de 60 de metri pătraţi.
Angajat: "Avem câteva săli de şedinţa unde nu avem geamuri şi unde am vrut să răcim un pic aerul."
Alţii şi-au cumpărat acasă sau la birou dezumidificatoare.
Bărbat: "Venim acasă, pornim aparatul. Să spunem că avem o umiditate mare, de 70-80 la sută şi apoi putem să-l setăm pe o umiditate ţintă. Acesta este un model care are şi hidrostat, poţi să setezi umiditatea ţintă la care vrei să ajungă: 40-50 la sută."
De altfel, aceasta este şi umiditatea optimă pentru orice încăpere. În timpul verii, însă, acest procent al umidităţii poate creşte alarmant, până la 80 sau chiar 90 la sută.
Robert Manea, manager Alecoair: "Este util acum, vara, sau într-o vară în care alternează căldura cu ploaia, pentru că reduce umiditatea şi creşte nivelul de confort în încăpere. De exemplu, dacă te-ai apucat şi ai făcut şi mâncare în casă şi în bucătărie şi se degaja foarte mult abur în încăpere, creşte disconfortul, căldura şi umiditatea."
Deşi elimina disconfortul termic, aceste aparate nu răcesc şi nici nu încălzesc încăperea. Ceea ce fac este să elimine sau să absoarbă umiditatea din aer.
De exemplu, în spaţiile de birouri, unde aerul condiţionat funcţionează constant la temperaturi foarte mici, umiditatea din aer poate scădea. Drept urmare, ne putem confrunta cu un aer uscat.
Iar dacă nu vreţi să vă certaţi cu cei mai friguroşi, puteţi opta pentru un aparat de aer condiţionat portabil sau pentru un ventilator.
Florin Talapu, consilier de vânzări: "Vine cu un furtun de evacuare a aerului cald prin spatele aparatului, dar, în acelaşi timp, putem să-l mutăm din camera în cameră. Furtunul se montează şi trebuie să fie în afara camerei."
În magazinele de bricolaj găsiţi şi obloanele termoizolante sau foliile de protecţie UV.
Nicușor Necula, consilier de vânzări Dedeman: "Sunt nişte rulouri opace care reflectă razele soarelui şi au opacitate de aproape 100%. Nu înlocuieşte aerul condiţionat dar este o alternativă la răcorirea camerei."
Mai puţin eficiente, dar la fel de căutate au fost şi ventilatoarele clasice.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!