Soluţiile autorităţilor pentru votul din diaspora. De ce nu a funcţionat votul electronic
Românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidenţiale de la finalul anului mult mai repede şi mai uşor. Cel puţin asta promit parlamentarii, care şi-au propus ca până în iulie să vină cu o soluţie legislativă.
Autorităţile au propus ca românii din străinătate să voteze timp de trei zile în secţiile de votare, dar să aibă şi posibilitatea să se exprime şi prin corespondenţă, doar dacă se înscriu dinainte.
Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au adus în fața comisei de cod electoral un proiect de lege care propune trei soluţii de vot pentru românii din diaspora, măsuri ce ar putea funcţiona numai împreună.
Florin Mituleţu-Buicu, preşedinte AEP: "Votul prin corespondenţă, votul anticipat şi simplificarea procedurilor în secţii de votare ar trebui să rezolve 100% problema zilei de duminică"
Votul anticipat prin corespondenţa este o măsură propusă şi de parlamentarii puterii. Aceasta presupune că alegătorii care au rezidenţă în altă ţară informează autoritatea electorală asupra intenţiei lor de vot şi primesc în plic buletinul pe care trebuie să-l trimită înapoi ştampilat şi semnat.
Votul electronic, introdus în 2016, dar ineficient
Votul electronic a mai fost folosit la alegerile parlamentare din 2016 şi nu şi-a dovedit eficientă. Atunci au cerut să voteze aproximativ nouă mii de oameni şi au trimis plicurile cu buletinele semnate numai jumătate dintre aceştia, iar opoziţia reclamă ca nu a fost suficient mediatizat.
Tudor Benga, deputat USR: "Principala barieră a fost de informare, oamenii nu au ştiut, e şi treaba partidelor să participe la această informare"
De asemenea, aleşii îşi doresc extinderea perioadei de vot până la trei zile, iar Ministerul Afacerilor Externe ar vrea să-i pună pe românii care locuiesc fără acte în străinătate să anunţe intenţia de a vota cu şase sau trei luni înainte la misiuni diplomatice.
Laura Elena Chioreanu, secretar general MAE: "Şi dacă deschideţi nu ştiu câte secţii, dacă 10 mii de oameni merg la vot în intervalul 7-21 la o singură secţie, tot ne vom întâlni cu această situaţie"
Aleşii din comisia de cod electoral aşteaptă şi propuneri de la românii din diaspora. Nouă lege electorală care ar trebui să elimine cozile din diaspora ar trebui adoptată până pe 5 iulie.
Sursa: Pro TV
Etichete: MAE, USR, PSD, diaspora, prezidentiale, alegeri, vot, votul prin corespondenta,
Dată publicare:
24-06-2019 18:25