Soluții pentru o viață fără risipă. Cum sunt încurajați românii să nu mai arunce lucruri, ci să le dăruiască
Tot mai mulţi români au început să fie interesați de un stil de viaţă sustenabil, așa că apar și la noi afaceri care acordă atenție mediului înconjurător.
Oamenii sunt îndemnați să doneze obiectele de care nu mai au nevoie, de la electronice și decorațiuni până la haine, și să ia altele la schimb.
Cărți, boxe portabile, căști, scaune, veioze și haine. Sunt doar câteva dintre lucrurile de care nu mai aveau nevoie cei care au participat la lansarea unui nou proiect sustenabil. Fiecare a plecat acasă, în schimb, cu alt obiect necesar.
David Ștefan Dobre: „Eu am adus două perechi de pantaloni și am plecat cu frumusețea asta de tablou. Mi se pare absolut superb. Consumăm prea mult, mai mult decât avem nevoie și atunci sustenabilitatea e un instrument de care ne putem folosi”.
Cristina Pană, creator de conținut: „Și eu am acasă o grămadă de lucruri cu care nu știu exact ce să fac. Am adus una dintre cărțile mele preferate”.
Oamenii sunt încurajați să nu mai arunce lucrurile care se află într-o stare bună și să le dăruiască altor persoane, care s-ar bucura să le aibă acasă.
Roxana Puia, marketing directorul Environ: „Este un experiment prin care încercăm să arătăm că a dărui și a primi, în egală măsură, lucruri care nu sunt noi, lucruri care au o a doua viață, nu este doar o opțiune pentru cei care nu dispun de resurse, ci este o atitudine firească pe care ar trebui să o avem vizavi de modul în care tratăm resursele”.
Putem avea și acasă un stil de viață prietenos cu mediul, prin felul în care ne amenajăm locuința.
Alina Vîlcu, arhitect: „Când alegi un lemn pentru parchet, poți să te uiți pe etichetă că scrie FSC. Este un lemn exploatat sustenabil, apoi cred că fundamental trebuie să faci alegeri smart, să iei obiectele importante, care știi că vor rămâne cu tine pe termen cât mai lung”.
Pentru a reduce risipa ne putem face și un plan pentru ce vrem să gătim. Mergem la cumpărături cu lista făcută și ar fi bine să luăm produse locale.
Alex Petricean, bucătar chef într-un restaurant din București: „Eu cred că fiecare care gătește acasă ar trebui să își pună o provocare, provocarea frigiderului. Haideți să încercăm să facem o rețetă din ce avem în frigider, fără să mergem la supermarchet. Sunt sigur că creativitatea și imaginația va fi pusă la contribuție”.
Un studiu recent arată că șapte din zece români sunt interesați să ducă un stil de viață sustenabil. Aceștia sunt îngrijorati de schimbările climatice, își doresc să protejeze mediul înconjurător sau să reducă risipa alimentară.
Ciprian Șipos, specialist Zero Waste: „Cred că am putea face mult mai mult. Mai e o piedică mică, noi venim din natură, dar din cauza arhitecturii ne-am cam îndepărtat și gândim gri, nu mai gândim verde, și cred că acolo e cea mai mare problemă”.
Mai avem mult de muncă și la colectarea deșeurilor electronice. Românii generează 100.000 de tone de astfel de deşeuri pe an, însă doar 35% sunt reciclate.