Soluția la care apelează românii care nu au spațiu în locuințe pentru obiecte. Cât costă depozitarea în locuri închiriate
Traiul în locuinţe mici naşte noi afaceri. Pentru că unele blocuri recent construite nu mai au boxe de depozitare la subsol, oamenii ajung să închirieze, în alte locuri, astfel de spații.
Aşa au apărut tot mai multe depozite în marile orașe, pentru care clienţii plătesc și 1.000 de lei lunar. Boxele sunt păzite și supravegheate video și permit accesul non stop, iar unele firme vă ajută chiar și cu transportul obiectelor mari.
Schiurile în balcon, anvelopele în parcarea subterană sau bicicleta lăsată la intrarea în scara blocului - sunt câteva dintre soluțiile găsite de locatarii unui complex rezidenţial din Braşov care nu au spații de depozitare la subsol.
Femeie: „Acum avem bicicleta în balcon, iarna trebuie să o ducem altundeva.”
Nevoia de spațiu, devine, în cazul multor construcții noi, tot mai mare, așa că au apărut spațiile de depozitare personală, în care oamenii își duc lucrurile pe care nu au unde să le mai țină.
Locurile sunt dotate cu supraveghere video și, în multe cazuri, sunt și asigurate. Fenomenul, denumit şi „self storage”, funcționează cu succes de mulți ani în America, de pildă.
Într-un loc sunt peste 200 de spații de depozitare cu suprafețe cuprinse între cinci metri pătrați și 40 de metri pătrați. Toate au lacăt propriu și sunt supravegheate non-stop.
Pentru astfel de spații, clienţii sunt dispuşi să plătescă lunar o chirie care variază de la 150-200 de lei, până la 1.000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de condițiile oferite de depozitul de stocare.
Bogdan Radu, administrator spaţii de depozitare: „Tarife începând cu 150 de lei lunar, în sus, în funcție de suprafața boxei.”
Reporter: „Pentru cea mai mare suprafață cât plătesc lunar?”
Bogdan Radu: „În jur de 1.000 de lei.”
Femeie: „Aproape tot, începând de la sănii, schiuri, murături.”
În București, tarifele pornesc de la 220 de lei pentru o boxă de patru metri pătrați și ajung la 660 de lei pentru 12 metri pătrați. Mihai deține peste 500 de astfel de spații în mai multe hale din Capitală.
Mihai Save, administrator boxe de depozitare: „Boxele sunt păzite și supravegheate non-stop, nu există umezeală, mirosuri, opțional putem oferi servicii de mutare, manipulare, împachetare.”
Florin Dragoslav, agent imobiliar: „Există acest business de a închiria boxe în oraș, obligatoriu cu acces auto sau spații de depozitare mai mici sau mai mari în proximitatea orașului, pentru că acolo costurile de închiriere lunară sunt mult mai mici.”
Tendinţa va schimba şi comportamentul cumpărătorilor, spun agenţii imobiliari, care îşi vor alege viitoarea locuinţă și în funcţie de spaţiul de depozitare. Datele Eurostat arată că locuinţele din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.