Soldatii romani revin din Afganistan. Transportul echipamentului costa mai mult decat pretul initial

Ultima actualizare: 13-04-2013 06:50

Militarii romani se pregatesc de retragerea din Afganistan. Pana la sfarsitul lui 2014, acolo vor mai ramane doar cativa ofiteri de instructie care sa-i pregateasca pe militarii afgani care-si vor proteja singuri poporul in fata insurgentilor.

Marea problema va fi insa repatrierea echipamentelor. Asa uzate cum sunt, TAB-urile trebuie aduse in tara chiar daca transportul va costa mai mult decat ele.

Dupa 11 ani de razboi in Afganistan, trupele romanesti trebuie sa inceapa retragerea. Pana la sfarsitul anului 2014, cei 1500 de militarii romani care participa la misiuni in teatrele de operatii se vor intoarce acasa.

Este o chestiune de luni pana cand atat trupele americane cat si cele romanesti se vor retrage din Afganistan. Sunt pregatiti afganii sa isi poarte singuri de grija? Cei care i-au instruit pana cum sunt de parere ca da.

"Sunt pregatiti pentru ca acest proces a inceput acum cativa ani si armata afgana a ajuns la un procent de 90 la suta in ceea ce priveste formarea si instruirea" a declarat locotenent colonelul Catalin Cracea.

Afganii trebuie in primul rand sa fie capabili sa isi pazeasca drumurile. Autostrazile care fac legatura intre orasele importante sunt si principalele tinte ale insurgentilor. Distrugerea lor inseamna si imposibilitatea afganilor de a avea acces la apa, alimente si medicamente. De altfel, deplasarile fara paza militara sunt cele mai periculoase.

Retragerea armatei romane din Afganistan presupune si repatrierea taburilor si autospecialelor care trebuie aduse de la peste 4000 mii de kilometri departare, armata afgana nefiind interesata sa le preia. Toata aceasta tehnica militara trebuie dusa inapoi in Romania. Insa vorbim de vehicule foarte uzate, unele nu mai pot fi folosite iar pe statul roman l-ar costa enorm ca sa auda acasa.

Pentru prima oara de cand militarii nostri lupta in Afganistan, ministrul apararii afgan s-a intalnit cu omologul sau din Romania. Mircea Dusa i-a propus ca viitori ofiteri afgani sa vina sa se instruiasca la noi in tara.

Cei doi ministri au discutat si despre posibilitatea ca Romania sa exporte armament pentru inzestrarea militarilor afgani, nevoiti sa asigure singuri protectia, odata cu retragerea trupelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!