Șoferii nepregătiți corespunzător pentru iarnă vor fi sancționați sever. Ce amenzi riscă dacă intervin drumarii
Guvernul a stabilit sancțiuni severe pentru șoferii care intră pe drumuri închise circulației și rămân blocați, ori nu-și echipează mașinile cu lanțuri când este vremea rea și provoacă accidente în trafic.
Conducătorii auto vor plăti, pe lângă amendă, și costul intervenției drumarilor care vin să îi scoată dintre nămeți.
Deocamdată, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu poate spune cât costă o asemenea operațiune.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La fiecare episod de ninsoare puternică, sute de mașini rămân blocate pe drumurile înzăpezite. Polițiștii încearcă să îi tragă pe dreapta pe șoferii care se aventurează în viscol, dar mulți nu se lasă convinși.
Cei care nu cedează după asemenea discuții ajung de multe ori înghețați pe marginea drumului, unde așteaptă ajutor de la drumari.
Ordonanța de Guvern adoptată recent vine cu nota de plată pentru asemenea situații. Potrivit actului normativ, în 30 de zile de la intervenția salvatoare, administratorul drumului va calcula cât a costat. Devizul va fi trimis șoferilor indisciplinați ori societății de asigurări care a emis polița RCA și trebuie achitat în 15 zile.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: „Se vor lua în calcul mai multe aspecte, consumul de carburanți costurile de deplasare dintr-o parte în alta a utilajelor, dislocarea personalului. Aceste intervenții pot însemna costuri de anumite utilaje pe care nu le avem și trebuie să le închiriem sau costuri de consumabile”.
Șofer: „Să nu exagerăm cu sumele, că totuși suntem în România și salariile sunt alea care sunt”.
Autoritățile spun totuși că vor doar să-i responsabilizeze pe șoferi, nu să le ia banii.
Alexandru Niță, Poliția Rutieră Prahova: „Conducătorii auto ar trebui să înțeleagă faptul că pe lângă amenzile contravenționale, riscurile privind viața, integritatea lor corporală și a celorlalți participanți la trafic sunt extrem de mari”.
Șofer: „Întâi trebuie create condiții, da domne, stați acolo și vă opriți. Și ne oprim”.
Reporter: Iarna cât ați stat cel mai mult?
Șofer: „30 de ore pe județul Buzău. Când nu s-a putut trece că nu era deszăpezit”.
Ordanța stabilește și o amendă pentru șoferii care intră pe drumurile închise circulației din cauza viscolului ori rămân înzăpeziți din cauza mașinilor nepregătite pentru iarnă. Aceasta este cuprinsă între 2.000 și 6.000 de lei.