Șoferii care nu-și plătesc amenzile să rămână fără permis. Proiectul de lege propus de parlamentari PNL
Șoferii care nu-și plătesc amenzile în termen de două luni ar putea rămâne fără permis de conducere. Este sancţiunea drastică, propusă sub formă de proiect de lege, de unii parlamentari PNL.
Inițiatorii spun că foarte mulţi români uită să dea banii la stat, iar bugetele locale sunt tot mai sărace.
Propunerea, aflată în prezent în dezbatere la Senat, prevede ca şoferii care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie în decurs de două luni să rămână fără permis de conducere. Le va fi însă restituit la achitarea întregii sume, indiferent de cuantumul amenzii. Părerile șoferilor sunt împărţite.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șofer: „Permisul e permis, amenda e amendă. Am greşit, plătesc, dacă am greşit pentru luarea permisului, dau şi permisul. Dacă nu, plătesc numai amenda. Nu, nu, nu mi-ar conveni."
Șofer: „Da, ar fi corect şi normal să se plătească, pentru că nu e normal ca eu, care le plătesc şi nu am nici o problemă, iar altul care nu plăteşte de ani de zile nici o amendă. Şi e cu mine în trafic şi poate să facă în continuare aceleaşi rele.”
Ţări precum Austria, Franţa sau Belgia au deja de o astfel de lege, susţin iniţiatorii proiectului.
Florin Roman, deputat, inițiatorul legii: „Proiectul de lege vine cu o sancţiune destul de dură pentru cei care nu îşi achită amenzile în sensul că, dacă în termen de 60 de zile acest lucru nu se întâmplă, li se ridică dreptul de a conduce autovehiculul prin ridicarea dreptului de a conduce.”
În prezent, cei care primesc o amendă de circulaţie au la dispoziţie 15 zile ca să o poată plăti pe jumătate. Multora însă nu le pasa iar prejudiciul cauzat astfel bugetelor locale este foarte mare.
Laurențiu Dan Leoranu, deputat PNL, inițiatorul proiectului: „'Neachitarea lor, aduce nerealizarea unor venituri şi persoana aceea respectivă rămâne cu datorii la bugetul local. Pe ea poţi ''să o strângi cu uşa" doar atunci când ajunge să facă o tranzacţie sau are nevoie de un act fiscal de la primărie. Sunt persoane care nu şi-au achitat ani de zile aceste amenzi prejudiciind aşadar bugetul local.”
Plata amenzilor reprezintă şi o formă de disciplinare a şoferilor români, susţin iniţiatorii proiectului. Un lucru absolut necesar - mai spun aceştia - pentru o ţară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere din Uniunea Europeană. La noi în ţara mor câte 85 de persoane la fiecare milion de locuitori.
Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament şi promulgat apoi de preşedintele Klaus Iohannis.