Cătălin Ioniță, noul șef al Poliției Române. Reacția lui Bogdan Despescu după ce a fost demis de Mihai Fifor
Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a fost demis miercuri de premierul interimar Mihai Fifor, iar în locul său vine șeful DGA Cătălin Ioniţă.
Acesta din urmă va ocupa funcţia pentru următoarele 6 luni deşi iniţial a declarat că nu îşi doreşte postul. Tot astăzi şi-a prezentat demisia şi Valentin Rîciu, consilierul ministrului Carmen Dan în relaţia cu sindicatele din poliţie.
Odată ce premierul Mihai Tudose a fost îndepărtat, interimarul a făcut ce şi-a dorit de la bun început ministrul de Interne: l-a demis pe şeful poliţiei.
Pentru că şeful Poliţiei are rang de secretar de stat, era nevoie de semnătura premierului pentru această schimbare.
Pentru poliţişti, decizia este considerată una politică.
Ministrul Carmen Dan a cerut demiterea chestorului Bogdan Despescu pentru că a fost nemulţumită de felul în care a acţionat în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale de la Brigada Rutieră.
Carmen Dan: "Informaţia că autorul agresiunii din decembrie 2016 era poliţist în cadrul Brigăzii Rutiere a ajuns obligatoriu la cunoştinţa chestorului Bogdan Despescu."
Doar că premierul Tudose nu a dat curs solicitării, iar asta a dus la un scandal care a avut ca efect îndepărtarea lui din fruntea guvernului.
Proaspăt demis, chestorul Bogdan Despescu a declarat că: "Am făcut tot ce s-a impus pentru stabilirea cauzelor reale care au condus la această situație. (...) îmi exprim convingerea că timpul va demonstra că modul meu de acțiune a fost corect.''
Corpul de control al ministrului de Interne analizează întreaga activitate a fostului şef al Poliţiei Române şi îşi va prezenta concluziile peste câteva săptămâni.
În tot acest timp, ministrul de Interne a anunţat că îl pune interimar pe chestorul Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie din Poliţie.
Nu a fost singura plecare din sistem. Şi consilierul sindical Valentin Rîciu şi-a dat demisia. Numele lui apare în trei dosare penale, de abuz în serviciu, ultraj şi înşelăciune, aflate în lucru la procurori, în două dintre ele, cercetările fiind tergiversate în mod nejustificat.
Scandalul din poliţie continuă pentru că mai multe controale şi anchete penale sunt îndreptate împotriva celor care s-au ocupat de verificările în cazul agentului acuzat de agresiuni sexuale, dar şi a colegilor săi.
Reacția lui Bogdan Despescu după demitere
”Dragi colegi,
La finalul mandatului de inspector general, vă mulțumesc pentru sprijinul și încrederea pe care mi le-ați acordat. A fost o onoare pentru mine să lucrez împreună cu dumneavoastră și să conduc Poliția Română.
A fost o perioadă grea, dar frumoasă, cu foarte multe provocări și numeroase cazuri complexe rezolvate. Deși am rămas mai puțini și am avut la dispoziție resurse limitate, cetățenii nu au resimțit acest lucru datorită nouă, celor care am știut să ne desfășurăm activitatea cu devotament, sacrificiu și respect față de lege și comunitate.
Rezultatele vorbesc de la sine, Poliția Română fiind una dintre cele mai apreciate și respectate instituții, atât în România cât și pe plan internațional.
Împreună, am reușit menținerea trendului descendent al criminalității sesizate, în special în privința criminalității stradale, criminalității comise cu violență și a celei din mediul rural, iar întreaga activitate a condus la creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni, înregistrându-se cel mai ridicat nivel al acesteia din ultimii 10 ani.
În același timp, sunt conștient că eforturile noastre, ale celor pentru care meseria de polițist este o vocație, pot fi umbrite cu ușurință de comportamente izolate ale celor care nu au înțeles că uniforma de polițist nu te poziționează deasupra legii.
Un astfel de caz, căruia i-am acordat o atenție deosebită, a fost relatat și în ultimele zile.
Vă asigur că am dispus luarea tuturor măsurilor pentru identificarea și prinderea persoanei în cauză, precum și pentru tragerea la răspundere a celor care nu și-au îndeplinit atribuțiile. Am făcut tot ce s-a impus pentru stabilirea cauzelor reale care au condus la această situație. Cred că doar așa putem să prevenim, cu adevărat, apariția unor astfel de vulnerabilități.
Nu am dorit să dau curs discuțiilor lansate în spațiul public întrucât am considerat că rezultatul anchetei este cel care trebuie să lămurească aceste aspecte.
În ceea ce mă privește, îmi exprim convingerea că timpul va demonstra că modul meu de acțiune a fost corect. De altfel, activitatea mea profesională a fost întotdeauna caracterizată de respectarea legii, de integritate și echidistanță, iar unul dintre angajamentele asumate a fost toleranță zero față de orice individ care a încălcat legea, indiferent de calitatea acestuia.
La fel cum am spus de fiecare dată, este nevoie de lucru în echipă pentru a realiza menirea polițistului, aceea de a fi permanent în slujba cetățeanului și comunității. Sunt polițist de mai bine de 22 de ani și vă pot spune, din experiență, că munca de poliție nu este una simplă, însă atunci când este făcută cu pasiune, respect față de lege și comunitate, ea devine un mod de viață.
Am încredere că fiecare dintre dumneavoastră veți contribui la promovarea imaginii corecte a polițistului și la dezvoltarea sentimentului de demnitate și onoare în rândul nostru.
În încheiere, vă rog ca în continuare să vă faceți datoria cu același profesionalism și să nu uitați că, indiferent de conjuncturi, care sunt trecătoare, ceea ce contează este îndeplinirea misiunii față de semenii noștri.
Chestor-șef de poliție
Bogdan DESPESCU”
Foto: Bogdan Despescu
Prim-ministrul interimar, Mihai Fifor, a declarat, marţi seară, referindu-se la situaţia din IGPR şi o eventuală demitere a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, că acest lucru va fi analizat cu foarte mare atenţie miercuri şi va fi luată o decizie.
Întrebat după o vizită la MAI dacă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi despre situaţia de la IGPR şi despre o eventuală demitere a lui Despescu, Fifor a răspuns: "Asta este o situaţie pe care o s-o analizăm cu foarte mare atenţie în cursul zilei de mâine şi o să luăm o decizie".
Scandalul din Poliție, care a dus la căderea premierului Tudose
Pe 9 ianuarie, după declanşarea scandalului din Poliţia Română generat de cazul agentului Eugen Lucan, ministrul Carmen Dan i-a trimis premierului Tudose propunerea de schimbare din funcţie a şefului IGPR şi a propus înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă.
Propunerea a fost refuzată însă de Mihai Tudose, care i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport.
Ulterior, Mihai Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit atunci când a spus că Ioniţă a acceptat nominalizarea. Premierul a declarat că nu mai doreşte să mai lucreze cu DAN şi că "dacă va fi lăsată să îşi dea demisia", el o va accepta.
Carmen Dan a refuzat să demisioneze, iar acest conflict a dus în final la decizia luată luni de Comitetul Executiv al PSD, care i-a retras sprijinul politic lui Mihai Tudose.
Ca urmare, prim-ministrul a demisionat.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: scandal, politist, politia romana, pedofil, carmen dan, sef, Mihai Fifor, mihai tudose, bogdan despescu,
Dată publicare:
17-01-2018 08:08