Slujbe cu circuit închis, la catedrala din Constanța. Teodosie recită frenetic molifte, permise numai în cazuri excepționale
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului nu se lasă. Deși joi a fost criticat oficial de Sfântul Sinod, printre altele și pentru că rostește anumite rugăciuni mult mai des decât s-ar cuveni, vineri dimineață el a ținut slujba în biserică.
Și la final ar fi rostit iarăși Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, pentru care fusese sancționat. Slujba la Catedrala ”Petru și Pavel” din Constanța a început dimineața devreme, puțin după ora 6, și zeci de enoriași s-au strâns să participe la Liturghie.
Dintr-o dată, ușa bisericii a fost închisă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
”De ce închideți ușile? De obicei se închid ușile în timpul slujbei? Aparent nici dumneavoastră nu mai puteți să intrați”.
”- Vi s-a mai întâmplat să fie ușa închisă în timpul slujbei?
- Nu”.
Cei care nu au apucat să intre în catedrală, nu au mai putut participa. Accesul a fost blocat din interior, iar pe afară au rămas chiar și preoți.
”- Cum adică, e slujba doar pentru anumite persoane sau cum? Deci noi nu avem voie să intrăm la slujbă în catedrală?
- Nu aveți voie să filmați.
- Dar nu filmăm, intrăm la molifte”.
”De ce nu avem voie să intrăm? Nici dumneavoastră nu puteți”.
Potrivit celor care au participat la slujbă, Teodosie a citit din nou Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, cele pentru care Sfântul Sinod l-a sancționat cu izolare.
”- A citit și Moliftele Sf. Vasile?
- Nu, numai dezlegări, moliftele nu le-a citit.
- Nu sunt același lucru? Dezlegările cu moliftele?
- Nu. Ba da. Moliftele lui Sfântul Vasile m-a întrebat. Sunt același, tot dezlegări sunt.
- Și le-a citit sau le-a recitat?
- Le-a rostit, da”.
ÎPS Teodosie: ”Te blestem pe tine!”
”- Cum a fost slujba?
- Foarte bine, numai că nu ne învrednicim să venim mai des.
- S-au citit moliftele?
- Da”.
”- S-au citit și moliftele?
- Da”.
Arhiepiscopul Teodosie a fost mustrat joi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tocmai pentru că, în cadrul Sfintei Liturghii, spune Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, deși acest lucru se face numai în cazuri excepționale.
"Astfel, nu doar că se creează o stare de tulburare a slujbei Sfintei Liturghii, care pune în dificultate mai ales pe ierarhii co-slujitori (care de altfel i-au şi semnalat ierarhului tomitan că ceea ce face este necanonic), dar se şi încalcă flagrant practica euharistică panortodoxă, precum şi punctul 7 al hotărârii sinodale nr. 630 din 17 februarie 2011".
SURSA: CANCELARIA SFÂNTULUI SINOD, 28.10.2024
Aceste molifte au fost concepute cu scopul de a vindeca trupul și sufletul celui greu încercat de diavol și pentru alungarea celui rău. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit că aceste rugăciuni se vor citi doar în zilele de post, în cazuri individuale și în legătură cu Taina Sfântului Maslu. Teodosie este acuzat însă că le citește de prea multe ori la slujbe.
ÎPS Teodosie citește molifte: "Te blestem pe tine, cel aruncat din lumina cea de sus. Surpat pentru mândrie în întunericul adâncului. Te blestem pe tine și pe toată puterea cea căzută ce urma voința ta. Te blestem pe tine, duh necurat, cu Dumnezeu să vă aud și cu toată oastea îngerilor lui Dumnezeu" – slujbă, 24 iunie 2024
ÎPS Teodosie, acuzat de Patriarhie că a hirotonit fără drept mai mulți preoți
Ioan Istrati, preot: "IPS Teodosie citește Moliftele Sf. Vasile destul de des, aproape în fiecare zi, dar totdeauna cu post negru înainte, deci el nu mănâncă nimic în ziua aia".
Femeie: ”Eu de câte ori l-am văzut, chiar și la noi în biserică, mi-a plăcut de ce a făcut. Eu mă simt foarte bine, mă luminează".
Teodosie mai este acuzat de Sinod că a hirotonit - adică a ridicat la rang de cleric, fără drept, mai multe persoane care, potrivit conducerii bisericii, nu îndeplineau condițiile necesare.
IPS Teodosie trebuie să transmită Patriarhiei o serie de explicații cu privire la încălcări ale disciplinei canonice și ale unor reglementari ale Sfântului Sinod al BOR. Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de hirotonii necanonice, de invitarea unor episcopi din străinătate fără acordul patriarhului Daniel.
Contactat de Știrile PRO TV, Arhiepiscopul Tomisului nu a dorit să comenteze acuzațiile.
Lui Teodosie i se mai impută și faptul că ar fi declarat că Mănăstirea Văcăreștii Noi, construită în apropiere de localitatea Lumina, județul Constanța, ar fi succesoarea de drept a Mănăstirii Văcărești din București, demolată de comuniști în 1986.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, inchis, IPS Teodosie, rugaciune, catedra,
Dată publicare:
01-11-2024 13:28