Situație îngrijorătoare în România. Câte cadre medicale și-au dat demisia din cauza pandemiei

31-03-2020 16:41


De altfel, aproape trei sute de cadre medicale din toată țara s-au infectat, până în prezent, cu Covid-19.

Teama, lipsa dotărilor și greșelile autorităților locale i-au împins pe unii să abandoneze lupta. Chiar marți, la Timișoara, mai multe asistente și infirmiere de la spitalul CFR au anunțat că pleacă.

Cele 13 cadre medicale au precizat sec: se tem să nu se infecteze cu noul coronavirus. Mulți dintre demisionari fac parte din categorii de risc, fie din cauza vârstei, fie pentru că suferă de diferite afecțiuni, diabet, spre exemplu. La spital a fost internat un pacient confirmat pozitiv și transferat apoi la Boli Infecțioase.

În ceea ce privește măsurile de protecție, reprezentanții spitalului spun că au câteva echipamente, dar primite din donații, nicidecum de la Minister. Situație care, iată, se regăsește în mai multe astfel de unități din toată țara.

Sunt 285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus în toată țara. 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere și 78 de îngrijitori și personal auxiliar. Cei mai mulți sunt în Suceava, 181 în total, după care urmează Bucureștiul cu 45 de infectați.

În Hunedoara sunt 15 cazuri.

11 angajați ai spitalului din Orăștie și-au dat demisia, practic aproape tot compartimentul de terapie intensivă.

Grațiela Achim, manager Spital Orăștie: „Un medic, șase asistente, cinci infirmiere, care spre suprinderea mea și a tuturora, și-au dat demisia. O singură asistentă a rămas."

Managerul spitalului susține că nu înțelege gestul cadrelor medicale pentru că ar avea echipamante de protecție și nu au avut până acum niciun caz de coronavirus.

Grațiela Achim, manager Spital Orăștie: „Lipsa echipamentelor. Asta au invocat. În practică, le este frică de a se îmbolnăvi."

Pacienții din Orăștie care au nevoie de terapie intensivă ar trebui să ajungă la Deva, dar acolo Spitalul Județean a intrat în carantină. Nimeni nu intră, nimeni nu iese din spital, după ce cinci medici și nouă pacienți au fost confirmați cu Covid-19. Managerul spitalului, Daniela Roșca, a fost demisă prin ordinul prefectului.”

Vasile Potecă, prefect Hunedoara: „În Spitalul Județean Deva, datorită proastelor măsuri luate, s-a instaurat panica și dezordinea."

Reporter: „Ce se întâmplă, care e situația acum acolo?”

Daniela Roșca, manager demis: „Nici nu mai știm. Medicul epidemiolog nu mai știe câte probe s-au recoltat."

În spitalul din Deva e haos. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean care abia acum alocă bani pentru spital.

Președinte CJ Hunedoara: „Am transferat două milioane de lei, pe care mâine îi aprobăm."

Cu toate că știau de câteva săptămâni că trebuie să doteze spitalul, autoritățile locale n-au făcut mare lucru. În acest moment, în Spitalul Județean rămân în carantină 69 de pacienți și peste 100 de cadre medicale și personal auxiliar.

Spitalul Județean Suceava rămâne însă, locul din țară în care se dă cea mai grea luptă cu noul coronavirus. Aici sunt internați 244 de pacienți cu Covid-19.

O asistentă infectată vorbește despre situația din secția de Boli Infecțioase din Suceava.

Asistentă Spitalul de Urgență Suceava: „Sunt două toalete la 50 de bolnavi. Asistente, găsești una, vine dimineața și mai vine una. Dacă ai norocul să vină seara, e bine. Nu știe nimeni când plecăm, dacă suntem bine, dacă nu suntem bine. De șapte zile, de când sunt aici, o singură dată a venit cineva la trei noaptea și mi-a luat tensiunea."

În Arad, opt medici și-au depus dosarul pentru pensionare. Ar fi promis totuși, că se vor întoarce la muncă dacă situația se înrăutățește. În București, la Spitalul Universitar, patru medici și o asistentă medicală sunt confirmați pozitiv cu coronavirus. Toți de la secția de cardiologie, iar 18 cadre medicale de la nefrologie sunt izolate și așteaptă rezultatul testării.

În Argeș, autoritățile locale sunt în tratative cu medicii de la spitalul din Mioveni, după ce săptămâna trecută aceștia și-au dat demisia când au aflat că unitatea lor va deveni centru Covid. Și ei au acuzat lipsa de echipamente de protecție.

Marți, președintele Iohannis a vorbit despre situația din țară.

Klaus Iohannis, președintele României: „Avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Dragi români, este mult, este deja foarte mult și trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Este nevoie să respectăm mai bine și mai mult indicațiile autorităților. Nu uitați! Nu vă întâlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să vă întâlniți, evitați orice contact fizic, nu vă dați mâna, nu vă îmbrățișați, stați la distanță unii de alții!"

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO