Situație dramatică în România: 4 oameni mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Soluția propusă de autorități
Unul din patru oameni va suferi de-a lungul vieții un accident vascular cerebral. În România, situația este dramatică: 4 oameni mor, pe oră, din cauza unui AVC.
Ministerul Sănătății a lansat în București un program pilot, prin care doctorii sunt anunțați din timp de sosirea unui pacient cu AVC, astfel încât să fie pregătiți să îl trateze, pentru că fiecare minut contează în aceste cazuri.
Acidentul vascular cerebral ischemic se produce atunci când un vas de sânge se înfundă cu un cheag şi sângele nu mai ajunge la creier.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Bolnavul nu mai vorbeşte, îi amorţeşte o parte a corpului şi nu mai are forţă.
Într-o astfel de situaţie, pentru că funcţiile creierului să fie cât mai puţin afectate, este vital ca pacientul să primească tratamentul în cel mult 4 ore şi jumătate de la declanşarea acccidentului cerebral.
Răzvan Radu, medic specialist neurolog: "Este o luptă contracronometru. Se pierd pe minut aproximativ 2 milioane de neuroni''.
Din această cauză mii de oameni rămân cu sechele sau chiar îşi pierd viaţa. Pentru a limita aceste situaţii, ministerul Sănătăţii a implementat în Bucureşti un program pilot care anunţa pacienţii cu AVC.
Concret, primii care ajung la bolnav sunt medicii de la seviciul de ambulanţă. Dacă se menţine suspiciunea de AVC, ei vor anunţa dispeceratul, iar de acolo se declanşează codul AVC, prin care va fi notificat cel mai apropiat spital în care se poate administra tratamentul. Doctorii au obligaţia ca până la sosirea pacientului să pregătească echipa de intervenţie.
Răzvan Radu, neurolog: "Tu să fii acolo, urgentistul să fie acolo, asistentele să fie pregătite să ia analize, să l duci direct la tomografie eventual că e liberă pt că ai putut să anunţi din start / 23:43 fiecare minut în plus înseamnă o zi de trăit fără dizabilitate''.
Elena Terecoasa, medic primar neurolog, SUUB: "Din păcate un procent foarte mic de pacienţi ajung la spital în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor. Estimam că prin această procedură timpul decurs intre debut şi initiera tratamentului va scădea pentru unii pacienţi."
În programul pilot sunt incluse 7 spitale din Bucureşti, printre care Universitar, Floreasca, Fundeni şi Colentina.
Anual, peste 55.000 de romani suferă un AVC ischemic, iar statisticile arată ca în câţiva ani va fi principala cauză de handicap.
Rata de tratare a crescut în ultimii 2 ani de la 1,2 la 3,4, însă pe harta Europei România rămâne pe ultimele locuri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romani, medic, accident vascular cerebral,
Dată publicare:
29-10-2020 20:16