Situatie disperata din cauza secetei. Diferenta dintre fermierii care s-au rugat sa ploua si cei care au investit in irigatii

11-08-2015 18:56

Seceta ne-a prins, din nou, cu garda jos. Din toamna, s-ar putea sa nu mai avem din ce face mamaliga, pentru ca porumbul s-a uscat pe camp.

Am ajuns in aceasta situatie deoarece doar 4 la suta din suprafata agricola mai este irigata. In lipsa unui ajutor de la stat, unii fermieri se roaga sa ploua. Altii insa nu stau la mila cerului si au investit in sisteme de irigatii. Diferentele sunt uriase: porumbul care a primit apa este de 3 ori mai roditor.

La Fundulea, candva o zona strategica in agricultura romaneasca, fara apa, toate culturile sunt distruse.

Daniel Obada, fermier: "Asta ar trebui sa fie de trei ori mai mare. Ar fi trebuit sa obtina zece tone la hectar, daca era irigat. Asa, o sa culeaga vreo o mie, o mie cinci sute de kg."

Conductele de irigatii au fost furate si ce a mai ramas din instalatii a fost distrus.

Canalul de irigatii de la Fundulea, care in urma cu 15 ani deservea in jur de 20 de mii de hectare de teren, a fost lasat in paragina. Culmea ironiei, la doar cativa pasi, culturile sunt distruse, porumbul a fost parjolit de soare.

Am pornit in cautarea celui mai apropiat sistem de irigatii din judetul Calarasi. L-am gasit la Ivanesti, unde un fermier a investit peste 50 de mii de euro in aparatura.

Situatia demonstreaza cat de important este sa udam pamantul. Acest teren a fost irigat, iar porumbul atinge chiar si trei metri inaltime. Este foarte productiv, asadar recolta va fi de aproximativ 15 tone la hectar.

Ca sa faca rost de bani pentru irigatii, in Buzau, producatorii agricoli s-au asociat si au primit un milion de euro de la UE.

Petre Grevu, presedinte Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii Istrita: "Dupa aproape 3 ani de eforturi, am reusit sa salvam de la seceta aceasta suprafata de 350 de ha."

Din pacate insa, in intreaga tara, doar 300 de mii de hectare de teren agricol, din cele 9 milioane, sunt irigate.

Valentin Apostol, consilier MADR: "Avem 750.000 de hectare si au fost contractate doar 300 de mii de hectare. Cu alte cuvinte, cererea este mai mica decat oferta."

Producatorii se plang de preturile mult prea mari la energie si apa si cer ca ministerul sa urmeze exemplul Ungariei.

Kotai Jozsef, fermier: "Nu noi aducem apa aici. Statul maghiar aduce apa. Statul maghiar, pe noi nu ne costa nimic, numai facem comanda ca avem nevoie de apa si atunci imediat ridica nivelul de apa la nivelul necesar."

10 euro il costa mia de metri cubi de apa pe agricultorul maghiar, de 10 ori mai putin decat costa la noi, iar daca isi cumpara o instalatie de irigat, statul ii plateste jumatate.


VIDEO PROTVPLUS.RO