Rezerva strategică de apă, în pericol. Scade constant, iar prognozele nu sunt îmbucurătoare. Ce trebuie să facem
Rezerva strategică de apă a României este în pericol. Avertismentul vine din partea Administrației Naționale Apele Române. În doar șapte zile, apa adunată în cele 40 de lacuri de acumulare ale țării, a scăzut cu 80 de milioane de metri cubi.
Deja, în peste 200 de localităţi din 17 judeţe sunt restricţii în privinţa consumului, iar în alte peste 300, este cărată apa cu cisterna, după ce au secat și fântânile. Iată ce ar trebui să facem, ca să nu ajungem într-o situaţie limită.
Potrivit specialiștilor de la Apele Române, pe 12 iulie coeficientul de umplere a lacurilor de acumulare era de aproape 80%, iar astăzi vorbim de puțin peste 77%.
Problema cea mare este că rezerva națională nu se reface la fel de repede, iar datele arată că la finalul lunii vom ajunge la 70% din capacitate. În aceste condiţii, suntem sfătuiți să consumăm cât mai puțină apă în această perioadă.
Sorin Rândașu, directorul pentru situații de urgență în A.N. Apele Române: „Din nefericire, pentru perioada următoare se așteaptă ca aceste resurse de apă să fie în scădere și de asta am dat acest mesaj de economisire, pe cât posibil, din toate părțile.”
Cei de la Apele Române au conceput un ghid prin intermediul căruia ne recomandă să verificăm periodic instalaţiile, pentru a preveni scurgerile şi pe cât posibil să folosim cât mai eficient mașina de spălat rufe.
Pe perioada nopții, la ore mai târzii, cu riscul de a deranja vecinii, dar fiecare gest care poate reduce consumul e benefic, iar 10% dacă îi luăm din 3,3 miliarde, înseamnă enorm.
Un consum mare de apă au şi cei care cultivă legume în gradină. Aceștia sunt rugaţi să folosească acele sisteme prin picurare şi să ia apa din fântână. De mare ajutor poate fi și cea de ploaie, colectată de la streașina. Problema este că nu a mai plouat de multă vreme.
Risipă mare fac și unii dintre proprietarii de piscine, care nu filtrează și nu aplică tratamente corespunzătoare. Aceştia preferă în schimb să golească și să reumple bazinele.