Situatia de pe strazile Capitalei, dupa o saptamana de vorbe. Banii pentru caini, tinuti "la ciorap"
Intre timp, pe strazile din Bucuresti, situatia este aceeasi pentru ca oficialii n-au facut nimic pentru a urgenta strangerea maidanezilor.
Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor a iesit pe teren tot cu cele 3 echipaje mobile care nu au reusit sa stranga mai multi caini ca de obicei.
Nici vorba de suplimentarea acestor echipe sau de externalizarea serviciului, solutii promise de edili la sfarsitul saptamanii trecute.
Iar responsabilii au bani in cont, potrivit propriilor declaratii - 15 milioane de lei ca sa rezolve aceasta problema urgenta.
Nu exista insa si vointa sa faca mai repede ceva util.
In acest moment, doar 3 echipe mobile aduna cainii agresivi din Bucuresti. Cele citeva animale strinse in ultimele 24 de ore, dintr-un total de 65 de mii abandonate pe strazi, au fost duse la adapostul din Mihailesti.
Daca la Mihailesti mai sunt locuri libere, la celalalt adapost al Capitalei, cel din Pallady, toate custile sunt ocupate.
Informatiile sunt confirmate de portar care recunoaste pe de alta parte ca nu exista nicio echipa noua de ecarisaj si ca efectivele NU au fost suplimentate asa cum au promis edilii.
Si cum din teren Bucurestiul arata din nou ca un oras al nimanui, am incercat sa obtinem informatii de la cei care conduc Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor. Dar secretara directorului Bogdan Treeroiu ne-a invitat sa plecam.
Suparati ca nu plecam fara sa primim informatii publice, reprezentantii ASPA au chemat politia care au constatat insa ca echipa ProTV nu a deranjat pe nimeni.
Nici Razvan Bancescu, coordonatorul programului de stringere a cainilor maidanezi, nu a vrut sa ne dea explicatii.
"Contactati serviciul de presa al Primariei"
Mai importanta insa decat comunicarea cu presa este rezolvarea problemei maidanezilor. Serviciul de ecarisaj raspunde la apelurile disperate ale cetatenilor in 30 de zile dupa cum recunostea cu nonsalanta chiar coordonatorul acestui program.
"Avem un timp mediu de raspuns la petitiile cetatenilor cuprins intre 30 si 40 de zile. Ma refer la actiunea in teren. Trebuie sa ajungem undeva la mai putin de 2 saptamani ca sa fim eficienti", spunea Bancescu in urma cu o saptamana.
Saptamana trecuta, edilii au promis ca vor externaliza serviciul de ecarisaj si vor trimite mai multe echipaje pe strazi. Iata ce a raspuns astazi primarul general.
"Procedurile au durat cat dureaza in Romania. S-au terminat de trei zile, ieri am stat in discutii de organizare cu toti cei care au intrat in contract cadru. De aia sunt asa de sigur cind va spun ca azi incepe daca nu cumva n-a inceput", a spus Oprescu.
Conform INVITATIEI DE ATRIBUIRE postata pe portalul de achizitii publice este vorba de contracte de colaborare pentru externalizare cu 10 agenti economici, iar contractele se vor semna pe 2 ani. Contractul prevede "capturare, transport pentru sterilizare si readucerea la locul de capturare", iar serviciul nu poate fi subcontractat. Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost de 19 august, dar legislatia prevede 60 de zile pentru analiza si decizie.
Asa cum rezulta din cifrele oficiale, Autoritatea pentru Supravegherea Aninalelor are in cont in acest moment 15 milioane de lei.
Reprezentantii institutiei au declarat ca au cheltuit pana acum doar 170 de mii de lei pentru sterilizarea a 6512 caini, in medie 26 de lei pentru fiecare animal. Asta inseamna ca daca ar aloca si restul de bani exclusiv pentru strangerea maidanezilor, ar putea ridica si steriliza 576 de mii de caini, adica de aproape 10 ori numarul celor care exista in realitate pe strazile Capitalei.