Situația COVID-19 în România: Tot mai multe orașe intră în scenariul roșu, iar secțiile ATI sunt pline de pacienți

Dată publicare: 20-03-2021 19:04
Dată actualizare: 20-03-2021 20:06


Cu secțiile de terapie intensivă sufocate și Capitala care dă un sfert dintre bolnavii de COVID din țară, a fost o zi plină pentru responsabilii cu gestionarea pandemiei.

S-au luat în calcul noi restricții, mai ales că sunt tot mai multe orașe care revin la scenariul roșu. Carantină a apărut în alte patru localități din jurul Bucureștiului. Totuși, premierul Florin Cîțu exclude, în acest moment, posibilitatea unui lockdown precum în martie, anul trecut.

Capitala dă aproape un sfert dintre bolnavii din ultimele 24 de ore - peste 1.400 din 6 mii. Chiar dacă incidența este în creștere și se apropie de 5, rămân în vigoare aceleași restricții, pentru următoarele două săptămâni.

Raed Arafat, șeful DSU: ”La acest moment nu s-a pus în discuție carantinarea Bucureștiului. Ilfovul a venit cu carantinarea mai multor localități și am semnat toate propunerile făcute pe baza datelor pe care le au, iar duminică Bucureștiul urmează să aibă ședință pentru prelungirea măsurilor care sunt implementate de 14 zile și care vor fi prelungite.”

În Ilfov, numărul localităţilor în care este impusă carantină a ajuns la 14. Pantelimon, Voluntari, Jilava și Domnești sunt cele mai recente pe listă.

Daniel Zamfir, prefect Ilfov: ”Cu excepția unor motive bine justificate, pe baza unei declarații pe propria răspundere, a legitimației de serviciu sau adeverință de la angajator. Iar cei care se află în tranzit o pot face fără a avea permisiune de a opri pe teritoriul acestor localități.”

În opt județe și în București, rata de incidență a trecut de 3 la mia de locuitori. La nivelul oraşelor însă, situaţia devine dramatică. De sâmbătă, Oradea și Iași sunt în scenariul roșu.

Ovidiu Mihaiuc, purtător de cuvânt Prefectura Iași: ”Activitatea operatorilor economici, restaurantelor, cafenenelor, sălilor de spectacol, cinematografelor, teatrelor şi sălile de jocuri să fie interzise în ceea ce priveşte spaţiile interioare. Grădiniţele şi clasele primare continuă să funcţioneze, scenariul roşu modificând doar activitatea claselor a VIII-a şi a XII-a, care vor activa în sistem hibrid, jumătate prezenţi fizic şi jumătate online.”

Oficialii au discutat însă despre măsurile luate de alte state europene pentru a opri acest val 3 al pandemiei. Aşa a apărut varianta în care să avem restricţii de a ieşi din casa după ora 18, cum este în Franţa, nu 22, aşa cum este în prezent la noi.

La fel, s-a discutat şi despre o eventuală închidere a centrelor comerciale, varianta nesusţinuta până acum de premierul Cîțu.

Eventuale restricţii noi pentru Capitală vor fi introduse însă abia peste două săptămâni.

În spitale avem un nou vârf la Terapie Intensivă - 1.324 de pacienți internați. Iar medicii atrag atenția nu doar asupra numărului propriu-zis de cazuri, oricum sufocant, ci și asupra gravității lor.

Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iași: ”Din nefericire, gravitatea pacienţilor admişi în Terapie Intensivă a ajuns la un alt nivel. În acest al treilea val, cazurile sunt din ce în ce mai dificil de gestionat.”

În Bucureşti, numărul paturilor ATI a fost deja suplimentat. În țară, va mai dură. De ieri și până sâmbătă, 112 români au murit, în urma complicațiilor cauzate de infecția cu SARS-COV-2.


VIDEO PROTVPLUS.RO