Cazul fetițelor rătăcite în Constanța. Ce spune un psiholog

Dată publicare: 20-03-2021 17:48
Dată actualizare: 20-03-2021 20:12


Dispariția unor fetițe din localitatea Cumpăna, județul Constanța, arată cât de ușor se pot pierde copiii, pe lumină, chiar și în apropiere de casă, în lipsa comunicării cu părinții.

Cele două, în vârstă de 9 și 11 ani, sunt vecine. Au ieșit la joacă și nu s-au mai întors. Zeci de polițiști, jandarmi și localnici le-au pornit pe urme. De această dată, deznodământul poveștii a fost fericit.

Copilele au plecat de acasă în jurul orei 14.00. Când au văzut că se face târziu, părinții lor s-au panicat. Au mers să le caute prin locurile cunoscute, dar nici urmă de ele. Așa că au apelat la poliție, iar în scurt timp, comuna a fost împânzită de forțe de ordine.

Peste o sută de persoane au pornit pe urmele fetelor.

Era aproape 9 seara, când cele două au fost zărite de un localnic. Pline de noroi, infrigurate si speriate.

Fetițele au povestit că au vrut să ajungă într-un loc de joacă mai îndepărtat, dar s-au rărăcit înapoi spre casă.

Andreea Iliescu, purtator de cuvant IPJ Constanța: „Cele două minore au fost indentificate la aproximativ 2 km de locul unde se presupune că s-ar fi jucat. Acestea nu prezintă urme de violenţă, iar în urma audierilor s-a stabilit faptul că nu au fost victime ale vreunei infracţiuni”.

Elena Stambuli este psiholog și scoate în evidență importanța comunicării dintre părinți și copii.

Elena Stambuli, psiholog: „Înainte de a lăsa copilul să meargă să se joace liber afară, să explorăm împreună locurile apropiate şi să le arătăm copiilor care sunt riscurile, la ce se pot aştepta şi cum se pot apăra. Părinţii trebuie să le explice copiilor cu blândeţe, calm, ceea ce se poate întâmpla şi mai ales să le impună nişte limite şi nişte reguli adaptate vârstei lor”.

La fel de important este ca cei mici să știe măcar un număr de telefon și adresa locuinței, în caz că trebuie să ceară ajutor. Sunt detalii care fac diferența în cazurile de dispariție. De multe ori, copiii au fost găsiți nu doar neașteptat de departe de casele lor, ci și mult prea târziu.

În prezent, pe site-ul Poliției Române figurează dispăruți 36 de minori. Despre alte câteva zeci nu se mai știe nimic de ani de zile.


VIDEO PROTVPLUS.RO