Sistemul mixt de muncă ar putea fi adoptat în 2021. Ce presupune munca de acasă combinată cu cea de la birou
Birourile multor companii altădată pline până la refuz vor şi în 2021 etaje goale. Cel puţin în prima jumătate a anului, până când vaccinul anti-COVID va fi disponibil pentru toată populaţia, majoritatea angajaţilor vor continua să lucreze de acasă.
Ulterior, revenirea va fi treptată şi voluntară, iar în multe locuri în sistem mixt. Cu munca de acasă, în unele zile, şi şedinţe pentru proiecte, la birou în altele.
Cei 250 de angajaţi ai acestei firme de consultanţă financiară, situată în nordul Capitalei, vor continua să lucreze în mare parte de acasă şi anul viitor. Revenirea la birou va fi la cerere şi doar pentru persoanele care nu îşi pot desfăşura activitatea din propria locuinţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ella Chilea, partener audit firmă de consultanță financiară: „Am decis extinderea spaţiului biroului nostru, astfel încât colegii, dacă doresc să vină la birou, să se simtă în siguranţă şi să putem asigura toate condiţiile necesare impuse de pandemie.”
La fel vor sta lucrurile şi pentru salariaţii unei companii din industria tehnologiei. O decizie privind reluarea activităţii la sediul firmei se va lua abia după ce vaccinul anti-COVID va fi accesibil tuturor.
Adriana Ionas, firma de tehnologie şi marketing afiliat: „Imediat ce vaccinul va fi disponibil pentru persoanele ca noi, vom reevalua un pic acest lucru şi vom începe să revenim la serviciu, probabil nu la fel ca înainte de pandemie, când veneam cu toţii.”
De altfel, reprezentanţii companiilor spun că pandemia va schimba şi pe termen lung modul de lucru în multe domenii.
Potrivit datelor, cel puţin 30% dintre angajaţi vor lucra de acasă mai mult de jumătate din timp. Suprafețele efective dedicate lucrului vor scădea cu peste 20 de procente, iar biroul companiei va fi unul comun şi doar pentru anumiţi angajaţi.
Practic, biroul devine un spaţiu exclusivist, dedicat oamenilor care inovează şi creează valoare şi mai puţin pentru munca individuală, care poate fi realizată la distanţă. Cât despre sălile mari de conferinţă, acestea vor fi înlocuite cu spaţii generoase de relaxare şi discuţii informale.
Alexandra Micu, specialist resurse umane: „A crescut mult cererea pentru hub-uri, pentru spaţii mai flexibile, şi atunci va fi destul de diferită noua realitate a muncii.”
O provocare, spun specialiştii în resurse umane, va rămâne motivarea şi productivitatea angajaţilor în noile condiţii de lucru.
Iar astfel de schimbări vor avea loc la nivel internaţional. Un studiu realizat în 18 ţări, pe un eşantion de peste 8.000 de angajaţi, a arătat că aproximativ 75% dintre ei nu vor să mai lucreze în aceleaşi condiţii în care o făceau înainte de pandemie.