România, pe ultimul loc din Europa la competențele digitale. Generația viitoare riscă să-și găsească greu de lucru
400.000 de elevi nu au internet acasă anunță Ministerul Educației. Din această cauză, România riscă să aibă o generație de tineri fără competențe digitale, care își vor găsi cu greu un loc de muncă, într-o lume complet tehnologizată.
Pentru a recupera, Ministerul Educației, anunță o strategie digitală, până în 2027. Responsabilii vor de pildă, să le dea copiilor tablete, dar și vouchere ca să-și plătească abonamente la internet.
România are degeaba una din cele mai bune conexiuni la internet din lume. Cei mai mulţi romani folosesc internetul pentru distracţie, reţele sociale ori vizionat filme şi nu pentru a-şi forma competente digitale, după cum arata datele prezentate de Ministerul Educaţiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La folosit aplicaţii de tip home banking, depus solicitări online ori plătit impozite cu ajutorul internetului, romanii au rămas în urmă.
Suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, la competențe digitale reduse, şi pe ultimul loc la competențe digitale superioare.
Din păcate, totul răul porneşte din şcoală, acolo unde doar 37% dintre profesori sunt utilizatori avansaţi ai internetului şi jumătate sunt la nivelul mediu.
Şi mai grav este că 400.000 de elevi români din cei 3 milioane nu au acasă o conexiune la internet.
Asta înseamnă că şi următoarea generaţie de români va creşte fără competențe digitale. Le va fi foarte greu să-şi găsească un loc de muncă pentru că meseriile viitorului vor fi tehnologizate.
Jean Badea, subsecretar de stat ministerul Educaţiei: „Peste 85% dintre meseriile viitorului sunt necunoscute. Avem nevoie de competențe digitale. Meseria de casier va dispărea. Deja vedem că au fost introduse case autonome."
Ministerul încearcă să rezolve problemele digitalizării şcolii româneşti printr-o strategie ce se întinde până în 2027.
Un aspect foarte important al strategiei este ca informatica să nu se mai facă teoretic, cu pix şi hârtie. Trebuie legată de alte obiecte de studiu. De pildă, arte vizuale pentru cei care vor să creeze în spaţiul virtual sau automatica pentru cei care ar vrea, de pildă, să supervizeze în viitor roboţi.
În următorii doi ani, elevii din familii defavorizate vor primi vouchere pentru a plăti un abonament la internet.
Cei care nu au un calculator ar urma să primească o tabletă. De pildă, până de Crăciun, vor fi împărţite în total 300.000 de tablete copiilor din familii nevoiaşe, promite ministerul.
Se ia în calcul şi trecerea examenelor de BAC şi de evaluare în regim electronic. Deocamdată se va întâmpla acest lucru în cazul testelor PISA. Suntem printre puţinele state europene care le mai completează pe hârtie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scoala, Informatică, competențe digitale,
Dată publicare:
18-12-2020 19:31