Sistemul energetic, pus în pericol de grevă. Ironii ale minerilor cu ”statul paralel”
O grevă a minerilor din Complexul Oltenia, care protestează deja de trei zile, ar putea afecta sistemul energetic al ţării.
Şi asta pentru că stocul de cărbune din Complex este suficient pentru cel mult o săptămână. Pentru a compensa ieşirea din sistem a celui mai mare furnizor de energie electrică, pe timp de iarnă, România ar trebui să recurgă la importuri, iar asta înseamnă scumpiri pentru consumatorul final, spun experţii.
Minerii Complexului Energetic Oltenia au refuzat să intre în subteran vineri, săptămâna trecută, nemulţumiţi de salarii. Au solicitat o creştere cu 45 la sută şi vouchere de vacanţă. Oferta conducerii a venit luni, după o rundă de negocieri la Ministerul Energiei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sorin Boza, directorul CEO Oltenia: ”Am discutat pentru a putea oferi 12%. A fost doar pentru personalul muncitor."
Voucherele vor fi date de la 1 mai. Oferta a fost primită cu huiduieli de mineri, spre nemulţumirea autorităţilor.
Miner: ”Niciodată, niciodată, ce e aia 1 milion şi ceva, la salariile de mizerie pe care le avem? E puţin."
Miner: ”Ei spun că ”stat paralel”, ei sunt paraleli faţă de noi că noi trăim rău şi ei bine."
Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei: „Acțiunea este ilegală, provoacă greutăți. Consumăm resursele alocate pentru situații deosebite, le consumam acum. Dacă este pus în pericol sistemul naţional de energie, vom acționa ca atare."
Nemulțumiți de oferta primită, minerii au anunţat că vor continua protestul. Stocurile Complexului sunt suficiente pentru cel mult o săptămână. După asta, producţia de energie electrică a celui mai mare furnizor din România pe timp de iarnă, care asigură 22 la sută din necesar, va fi sistată.
Soluţia va fi importul, spun experţi în energie, dar asta înseamnă cheltuieli în plus pentru români.
Ionu Purica, expert în energie: ”Oricine are energia asta bineînţeles că va încerca să o vândă cât mai scump. Creşterea de preţuri pe scenariul doi se va transfera pe consumatorul final. Aşa face orice vânzător în piaţa liberă."
Din cauza debitelor mici de pe râuri, România nu se poate baza pe Hidroelectrica. Nici centrala de la Cernavodă sau cele pe gaz şi păcură nu pot creşte producţia.
Ne putem baza parţial pe energia eoliană, însă trebuie să avem în permanenţă vânt. Dacă această grevă spontană nu va înceta, am putea importa energie electrică din Cehia, Slovacia sau Ungaria.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!