Sirenele au sunat la Timișoara, primul oraș liber de comunism din țară
Zi de dureroase aducerii aminte: la 28 de ani de când Timişoara devenea primul oraş liber de comunism, a răsunat centrul oraşului de sunetul sirenelor.
În zilele următoare acelui moment al controversatei revoluţii, acţiunile manifestanţilor au fost conduse din balconul Operei. Armata fraternizase cu revoluţionarii. La Bucureşti zilele lui Ceauşescu erau numerate.
Seara zilei de 20 decembrie 1989 i-a găsit pe timişoreni în două puncte fierbinţi ale oraşului: piaţa Operei şi consiliul judeţean. În cele din urmă balconul Operei a fost ales ca centru unic revoluţionar şi toată lumea s-a mutat acolo. În amintirea acelui moment, şi astăzi, i-am găsit în centrul Timisoarei pe unii dintre cei care au fost în acelaşi loc şi acum 28 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe 20 decembrie 1989, locuitorii Timișoarei strigau fără teamă: "Azi în Timişoara, mâine în toată ţara". În acea zi a izbucnit greva generală în toate fabricile. Protestatarii au ocupat Piaţa şi au început să scandeze, "armata e cu noi" şi ,,libertate”.
”Câţiva colegi de la Electrobanat ne-am gândit şi am ieşit în fața directorului şi am strigat "jos comunismul”. În momentul ăla am fost înconjuraţi de toate armatele şi în faţă şi în spate, o femeie a fost împușcată pe podul din partea de la piaţă, au omorât-o şi au aruncat-o în apă”, povestește un revoluționar.
Peste 100.000 de oameni se aşezau în genunchi în centrul oraşului, cu faţa spre catedrală şi rosteau Tatăl Nostru. Erau, în sfârşit, liberi. Din balconul Operei se citea Proclamaţia de la Timişoara.
Câteva persoane au urcat în balconul operei unde au decalarat Timișoara primul oraş liber din România. Uşa le-a fost deschisă de un angajat al Operei în acea vreme.
La Revoluţie, la Timișoara au murit peste 100 de oameni, iar alţi 300 au fost răniţi.