Sindicatul Polițiștilor, despre numerele auto controversate: ”Vinovaţi vor fi găsiţi tot agenţii de poliţie”
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România transmite că maşina înmatriculată în Suedia care are numere de înmatriculare cu mesaj anti-PSD a intrat legal în ţară, în 17 iulie, la Vama Nădlac fiind făcute toate formalităţile necesare.
Sindicaliştii spun că acţiunile ”eminenţelor cenuşii din birourile Poliţiei Române” au făcut ca instituţia să fie suspectată că acţionează la comandă politică, cel mai probabil, vinovaţi urmând a fi găsiţi topt agenţii de poliţie. Reprezentanţii sindicatului anunţă că vor acorda sprijin juridic oricărui poliţist care va fi cercetat în acest caz.
”În data de 17 iulie 2018, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Nădlac, a pătruns în ţară un român stabilit în Suedia cu autoturismul său marca Audi, având numere de înmatriculare preferenţiale, care pot fi interpretate ca un mesaj împotriva partidului aflat la guvernare. Agenţii Poliţiei de Frontieră Române au procedat conform atribuţiilor, la verificarea în bazele de date, atât a persoanei, cât şi a autoturismului, fără se constate nereguli. Apărând pe diverse reţele de socializare, în scurt timp, maşina astfel înmatriculată a devenit un subiect de presă, fiind oprită în trafic, în repetate rânduri, de către echipajele de poliţie, aceştia constatând că documentele sunt legale, inclusiv rovinietă plătită pentru acest autoturism”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România.
Potrivit acestora, ”eminenţele cenuşii din birourile Poliţiei Române, din proprie iniţiativă sau ca urmare a unor ordine primite, au efectuat o serie de demersuri către statul suedez cu privire la numerele respective”.
”Auzind de Convenţia de la Viena asupra circulaţiei rutiere, au început să o studieze, dar se pare că au uitat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, materie ce ar trebui predată în şcoală. Prin corespondenţa cu autorităţile suedeze se căuta o variantă prin care să-i fie retrase numerele sau orice altă alternativă, astfel încât să nu mai poată circula, lăsând impresia că Poliţia Română este neputincioasă şi nu ştie cum să acţionăm în această situaţie, legislaţia din România nefiind aliniată la cea europeană/internaţională”, mai spun sindicaliştii.
Aceştia afirmă că, prin aceste demersuri, ”Poliţia Română este suspectată, pe bună dreptate, că acţionează la comanda politică şi că are specialişti bine plătiţi, cu salarii de excelenţă, dar care nu cunosc legea şi nu ştiu cum trebuie să acţioneze în astfel de situaţii”.
De asemenea, sindicaliştii afirmă că ”în urma acestui scandal care depăşeşte graniţele ţării, probabil că vinovaţi vor fi găsiţi tot agenţii de poliţie”.
”Noi doar ne întrebăm ce căuta ofiţerul coordonator la faţa locului, întâmplare sau ordin primit?! Prin natura meseriei, poliţiştii întâmpină tot felul de situaţii inedite în activitatea lor, ei având obligaţia de a aplica legea, nu de a acţiona după cum dispune un şef sau altul, de aceea solicităm tuturor agenţilor de poliţie să ceară dispoziţii scrise când au suspiciuni asupra ordinelor primite, ca să evite astfel cercetarea lor disciplinară/penală, ulterior”, se mai arată în comunicatul transmis de sindicalişti.
Aceştia anunţă că vor asigura suport juridic poliţiştilor de frontieră şi oricărui agent de poliţie implicat în acest caz, menţionând, însă, că doar poliţiştii de frontieră au fost instruiţi cu privire la Convenţia ONU de la Viena ratificată în 1980 de statul român, şi precizând că nu au fost depuse amendamente privind ultimele modificări.
”În cazul în care se va demonstra că ridicarea plăcuţelor-vedetă a fost făcută ca urmare a unui ordin politic, atunci putem vorbi şi despre conducerea unui Nou, stat paralel”, mai spus sindicaliştii.
Brigada Rutieră a Capitalei a reţinut, luni, numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, după ce au oprit în trafic autoturismul înmatriculat în Suedia. De asemenea, a fost reţinut pemisul de conducere al şoferului, acesta declarând că a înmatriculat maşina în luna aprilie şi că se află în concediu în România, fiind în drum spre litoral.
Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz şi susţine că maşina cu numărul de înmatriculare ”M..EPSD” nu are drept de circulaţie în România, invocând o informare transmisă de Biroul Interpol Stockholm, în timp ce Ambasada Suediei la Bucureşti preciza că autoturismul are drept de circulaţie în Uniunea Europeană, dar că posesorul trebuie să deţină documentele oficiale pentru ambele seturi de numere - personalizate şi oficiale.
Şoferul maşinii, Răzvan Ştefănescu, a anunţat, marţi, la ieşirea din sediul Poliţiei Rutiere că va depune plângere penală pentru că nu a fost lăsat să-şi ducă copilul într-un loc sigur, acesta însoţindu-l câteva ore la sediul Poliţiei Rutiere. Răzvan Ştefănescu a mai spus că nu a primit explicaţii plauzibile pentru reţinerea permisului.