Sindicat: Polițiștilor li s-a interzis să mai folosească telefoanele la serviciu


Ultimul update: Miercuri 09 Octombrie 2019 16:11
Data publicarii: Miercuri 09 Octombrie 2019 13:44
Categorie: Stiri actuale
politie, controale

Inspectoratului General al Poliției Române le-a interzis ofițerilor să mai folosească smartphoneurilor și tabletelor în interes de serviciu, după ce un polițist a fost împușcat în Timiș de o persoană dată în urmărire pe o aplicație de mesagerie.

Mai mult, polițiștii nu vor mai putea să folosească nici aplicațiile de mesagerie, precum Facebook Messenger sau Whatsapp în activitatea profesională.

Polițiștii care continuă să folosească astfel de aplicații riscă încetarea raporturilor de serviciu, în decizia IGPR publicată de Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol.

Postarea integrală a Europol:

"În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicațiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliției Române care atrage atenția asupra consecințelor la care se expun polițiștii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiș, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împușcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofițer de la nivelul unității și până la situații în care polițiștii primesc „ordine” pe asemenea aplicații, au existat nenumărate polemici pe marginea legalității utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care polițiștii au suplinit-o prin diverse aplicații, tocmai pentru incapacitatea instituției de a oferi mijloace flexibile și eficiente de schimb a informațiilor și a datelor operative cu care lucrăm.

CITEȘTE ȘI: Madonna a interzis accesul cu telefoane la concertele ei. Ce pot face fanii cu ele

In primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizației de informații clasificate. Iar după cum bine știm, în lipsa acestei autorizații, polițiștii sunt puși la dispoziția unității și pot chiar să ajungă în situația de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că și datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate și distribuite prin intermediul acestor aplicații, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operațiuni.

Din păcate, deși suntem în anul 2019, instituția poliției încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializați și mai bine dotați. În continuare îi cerem polițistului să prindă infractori cu mapa sub braț și cu logistică depășită moral", a scris echipa Sindicatului Europol.

 

În luna iunie, polițistul Cristian Amariei a fost împuşcat mortal în timpul unei misiuni de un infractor periculos.

Comisia de verificare a pus cap la cap toate informaţiile, iar raportul întocmit de ei dezvoluie o serie de greşeli care au dus în final la uciderea poliţistului. În acea zi, şeful serviciului de investigaţii criminale a comunicat pe WhatsApp cu subalternii. În plus, nu a anunţat cât de periculos e Lepa şi nici nu a instruit echipajele înainte de intervenţie.

Apoi, Şeful inspectoratului de poliţie nu a avut nicio reacţie când a văzut pe telefon mesajul care anunţa misiune. Este cercetat şi un agent de la investigaţii criminale, cel care s-a ocupat de dosarul lui Lepa, şi a făcut-o superficial: de exemplu, nu a menţionat că avea o armă de foc.

Poliţistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonţ şi era înarmat cu un pistol fabricat în 1994. Deşi Serviciul de Investigaţii Criminale avea veste antiglonţ disponibile, cei doi agenţi nu le-au preluat pentru a le folosi în misiune. IGPR a mai anunţat că aceasta este doar prima fază a verificărilor.

Cazul poliţistului ucis în Timiş. Agentul era în timpul liber şi fusese informat pe WhatsApp
Cazul poliţistului ucis în Timiş. Agentul era în timpul liber şi fusese informat pe WhatsApp
9 polițiști, propuși pentru a fi anchetați în cazul morții lui Cristian Amariei. Filmul evenimentelor
9 polițiști, propuși pentru a fi anchetați în cazul morții lui Cristian Amariei. Filmul evenimentelor
Mormântul lui Ionel Lepa, asasinul polițistului Cristian Amariei, acoperit de coroane
Mormântul lui Ionel Lepa, asasinul polițistului Cristian Amariei, acoperit de coroane
FULLSCREEN
Sindicat: Polițiștilor li s-a interzis să mai folosească telefoanele la serviciu
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Filmul incidentului în care un avion a aterizat forțat lângă autostrada A1
Orașul din Constanța în care s-a protestat pentru un sens giratoriu. "Au murit oameni aici"
O minoră din Cluj este de negăsit. Fata a plecat la magazin și nu s-a mai întors
Doi soți au murit, după ce mașina lor a fost lovită de tren. Mărturiile localnicilor
Dăncilă, despre Tarom: ”Dacă se întârzia 10 minute era vinovat premierul”
comisia europeana steaguri UE
MAE afirmă că raportul MCV se clasifică pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene
Panică într-o localitate din județul Brașov. Un urs a atacat 2 copii și un bărbat
O barcă cu 20 de copii s-a răsturnat pe Dunăre, în timpul unei competiții sportive
Un bebeluș mort a fost găsit în baia locuinței unei femei din Vâlcea
Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi în noaptea de 26 spre 27 octombrie
Filmul accidentului în care un șofer ar fi fost șicanat în trafic. A ajuns cu mașina pe câmp